Darko Horvat: Nadam se da ćemo u petom mjesecu vratiti velik dio hrvatskog gospodarstva, možda ne u punu, ali u djelomičnu funkciju

Ministarstvo gospodarstva

Ministar gospodarstva Darko Horvat u Dnevniku Nove TV govorio je o Vladinu planu za izlazak iz gospodarstva, ali i izborima.

Na pitanje kada će se ukinuti parafiskalni nameti, na čemu inzistiraju poduzetnici, Horvat je rekao da očekuje da će prvi akcijski plan pred Vladu u sljedećim tjednima.

‘”Prvi akcijski plan s analizom je započeo u sedmom mjesecu prošle godine i on je u ovom trenutku na usuglašavanju na tijelima Vlade i siguran sam da u nekoliko sljedećih tjedana dolazi u Vladu i bit će usvojen”, rekao je Horvat.

‘Realna procjena pada BDP-a’

Premijer Andrej Plenković u čevrtak je rekao da hrvatska Vlada očekuje pad BDP-a u Hrvatskoj za 9,4 posto. Horvat kaže da je to realna procjena.“Ali perspektiva i pretpostavka da ćemo već u 2021. godini s otprilike šest posto gospodarskog rasta ponovo startati tamo gdje smo stali na kraju 2019.”, istaknuo je Horvat.

Na pitanje izvire li taj optimizam iz činjenice da HDZ računa na izbore u srpnju, poručio je da je on po prirodi optimist.

”Ove sve brojke radimo da bismo vratili nadu i vjeru u žilavost hrvatskog gospodarstva, ali i spremnost da hrvatsko gospodarstvo već iduće godine krene punom parom”, poručio je Horvat.

Bez jasnog odgovora

Kada je riječ o parlamentarnim izborima, ministar gospodarstva kaže da se u ovom trenutku o njima ne razmišlja.

”Prioritet je zdravlje stanovnika, revitalizacija gospodarstvenih aktivnosti, a kad se stvore uvjeti ići će se na izbore”, rekao je Darko Horvat.

”BDP je rađen kao da se virus na jesen neće vratiti, a izbori se rade kao da se moraju što prije održati jer bi se virus na jesen mogao vratiti. Gdje je tu usklađenost između te dvije paralele?”, bilo je pitanje, ali Horvat je izbjegao jasno odgovoriti na to.

”Puna usklađenost bit će prateći situaciju razvoja epidemiološke situacije. Kada će ona biti povoljna, u tom trenutku ćemo donijeti odluku i krenuti u izborni proces”, odgovorio je ministar gospodarstva.

Horvat je rekao da će se kriteriji za poduzetnike koji dobivaju pomoć od države pooštriti ukoliko se uoči da ima onih koji mjere pomoći zloupotrebljavaju. Dodao je da se u gospodarskom smislu ne boji jeseni, ali postoji zabrinutost.

Naglasio je da se u ožujku proračun punio ispod prosjeka, no prvi dani travnja su bili bolji.

”Ja sam siguran da će četvrti mjesec biti puno bolji od trećeg. Nadam se da ćemo u petom mjesecu vratiti velik dio hrvatskog gospodarstva, možda ne u punu, ali u djelomičnu funkciju. I kako će nam se ljeto približavati, tako će gospodarska aktivnost brže i bolje puniti državni proračun”, rekao je ministar gospodarstva.

Dodao je da se razgovara o rezanju plaća u javnom sektoru, ali je izbjegao odgovoriti na pitanje bi li smanjivao povlaštene mirovine ili davanja Crkvi, piše Dnevnik.hr.

Komentari