Davor Filipović razljutio trgovce: Neugodno smo iznenađeni prijetnjama ministra. Proglasio nas je nepoštenima

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nakon što je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u utorak sazvao hitan sastanak s predstavnicima trgovačkih udruženja te direktorima najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj zbog navoda da su trgovci, s početkom 2023. godine, podigli cijene proizvoda, oglasili su se iz Hrvatske udruge potrošača (HUP).

Iz HUP-a su rekli kako su “neugodno iznenađeni prijetnjama ministra gospodarstva” te kako je, po njima, Filipović “cijelu trgovinu, granu gospodarstava koja zapošljava gotovo 200.000 radnika, na današnjem sastanku proglasio nepoštenom”.

Podsjetimo, nakon sastanka koji je u utorak ujutro ministar sazvao s trgovcima, kazao je:

‘Neće im proći’
“Razgovarali smo s predstavnicima trgovačkih lanaca o kontinuiranom rastu cijene hrane i pića, inflacija je 13.5 posto, a kada pogledate strukturu, na nju najviše utječe porast cijena hrane i bezalkoholnih pića, Vlada je u covid krizi osigurala plaće za 800 tisuća radnika, u energetskoj krizi smo osigurali razumne i povoljne cijene struje i goriva, a trgovački lanci iz mjeseca u mjesec dižu cijene i sada nakon uvođenja eura, pokušavaju prevariti građane, to im neće proći. Govorili su da će propasti, ima prostora za snižavanje cijena, a ne dizanje, poručio sam trgovačkim lancima i onima koji ovo žele iskoristiti da zarade, da im neće proći i Vlada će učiniti sve da se to dalje ne događa”, rekao je ministar.



Međutim, čini se kako se u HUP-u s ministrom Filipovićem, u najmanju ruku, ne slažu.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

“Neugodno smo iznenađeni prijetnjama ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića koji je cijelu trgovinu, granu gospodarstava koja zapošljava gotovo 200.000 radnika, na današnjem sastanku proglasio nepoštenom.

‘Trgovci zadnjih godinu i pol nisu mijenjali marže’
Zakon o uvođenju eura vrlo je jasno definirao pravila pretvaranja cijena i u tome se nisu mogle dogoditi špekulacije od strane trgovaca. Po toj formuli vrlo je jasno definirano kako se cijene pretvaraju u euro s jasnom odredbom da se zadnja decimala može zaokruživati na gore ili dolje. Svi trgovci tu su formulu dosljedno provodili.

HUP Udruga trgovine ne prihvaća da cijeli naš sektor bude stigmatiziran i pozivamo nadležne da prozove i kazni pojedince ako je negdje bilo prekršaja. Kao što je poznato u proteklih godinu dana u Hrvatskoj su cijene rasle, ali ne zbog uvođenja eura nego zbog situacije izazvane pandemijom i ratom u Ukrajini. Zato je kontinuirani rast cijena u trgovinama prisutan već oko godinu i pol dana zbog promjena cijena od strane proizvođača i distributera. Inflatorni učinak na cijene hrane u tom razdoblju je oko 20%.

Trgovci zadnjih godinu i pol nisu mijenjali marže što je lako provjerljivo preko inspekcijskih službi Državnog inspektorata. Štoviše, marže su odlukom Vlade RH smanjene na 1 ili 5 posto na
dijelu proizvoda koji čine cca 10 posto ukupne prodaje. Trgovci su spremni razgovarati s Vladom o daljnjim mjerama kako bi zajednički se borili s rastućom inflacijom.

Unatoč značajnom pritisku na dobavne cijene nije došlo do istovjetnog povećanja cijena na policama, dapače većina trgovaca je vlastitim naporima uspjela ublažiti takav udar na potrošače.”

 

Komentari