Davor Gjenero za Otvoreno: U HDZ-u se događa tranzicija iz narodnjačke u demokrščansku stranku

Foto Admir Buljubasic CROPIX

Prema neslužbenim rezultatima koje je objavio Jutarnji list, na unutarstranačkim izborima obrađeno je oko 20 posto biračkih mjesta, a prema prvim rezultatima, Andrej Plenković dobiva 90 posto glasova za predsjednika HDZ-a, dok Tomo Medved dobiva 70 posto za zamjenika predsjednika HDZ-a. Prve neslužbene rezultate unutarstranačkih izbora u HDZ-u za portal Otvoreno komentirao je politički analitičar Davor Gjenero;

“Vrlo je teško bilo najavljivati bilo kakav rezultat ovih unutarstranačkih izbora unutar HDZ-a,  pogotovo nama koji nismo članovi stranke i koji ne znamo kako stranka zapravo diše iznutra. Ovi izborni rezultati pokazuju kako je uvjerljiva većina članova te stranke racionalna, te kako jasno razumije kako trenutno jedini njihov stranački akter koji je sposoban kreirati javne politike i koji je sposoban održavati stranku na vlasti je Andrej Planović. Dakle članstvo HDZ-a pokazuje kako se situacija nije promijenila u odnosu na ljeto 2016. godine kada ga je stranka dočekala kao spasitelja, nakon što su svojom krivicom izgubili vlast.”

“Očito je postojao preveliki strah, kako unutar HDZ-a postoje dvije podjednako dominantne struje, jedna koja je uz Plenkovića i pokušava HDZ profilirati poput njemačkog CDU-a, te onu drugu struju koju personalizira Miro Kovač, a koja bi bila puno bliskija politici njemačkog  AfD-e, odnosno Alternative za Njemačku. Dakle ovakvi rezultati pokazuju kako je ta desna margina, definitivno margina i da HDZ ipak unatoč svemu postaje normalnom europskom strankom desnog centra.”

“Sigurno da je broj članova HDZ-a prenapuhan, u HDZ-u se događa tranzicija iz narodnjačke stranke u demokrščansku stranku i u jednom trenutku će se pojaviti vodstvo koje će napraviti reviziju članstva, jer im neće biti važno da imaju tako ogromno članstvo kakvo imaju, a kojega zapravo nema. Dakle HDZ bi sada definitivno kao demokršćanska stranka treba po težiti tome da njegovo članstvo bude ne toliko masovno, koliko bi trebalo biti ekskluzivno članstvo.”



Komentari