Deforestacija Amazonije pala na najmanju razinu od 2017.

Foto: Pixabay / Ilustracija

Deforestacija Amazonije u srpnju je pala na najmanju mjesečnu razinu od 2017. godine, pokazuju podaci vlasti.

Satelitske snimke brazilske agencije za svemirska istraživanja INPE pokazuju da je u srpnju raskrčeno 500 četvornih kilometara prašume, što je za 66 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

U prvih sedam mjeseci godine deforestacija je kumulativno pala za 42,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2022., pokazuju preliminarni podaci INPE-a.

Uzastopni padovi u lipnju i srpnju posebno su obećavajući jer se u tim mjesecima ranije bilježila najveća deforestacija jer je riječ o sušem razdoblju.



Vidimo preokret u krivulji rasta krčenja šuma, rekao je tajnik ministarstva okoliša Joao Paulo Capobianco novinarima u Brasiliji.

Ovi podaci stižu uoči sastanka brazilskog predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve s čelnicima amazonskih zemalja na skupu u sjevernom Brazilu, na temu zaštite najveće svjetske prašume.

Lula je u srijedu rekao da će se na skupu prvi put pokušati dogovoriti zajednički pristup zaštiti te regije, što će uključivati pitanja sigurnosti na granicama i zahtjev privatnim tvrtkama da sudjeluju u pošumljavanju 30 milijuna hektara.

Lijevi predsjednik ponovno je preuzeo vodstvo Brazila u siječnju obećanjima da će stati na kraj deforestaciji do 2030., nakon ubrzanja krčenja pod prethodnim predsjednikom Jairom Bolsonarom, koji je otklanjao regulacije o zaštiti okoliša, piše agencija Reuters.

Stručnjaci su pozdravili usporavanje deforestacije pod Lulinom vladom, no i pozvali na daljnji oprez u nadolazećim mjesecima kad je sezona najvećih požara.

– To je znatan pad za suši mjesec, rekla je direktorica ekološke organizacije WWF za Brazil Mariana Napolitano, govoreći o podacima za srpanj.

Ona je kazala kako to pokazuje da poduzete izvanredne mjere donose rezultate, no i upozorila da deforestacija Amazonije i dalje ostaje na visokim razinama te da će biti potrebno daljnje djelovanje kako bi ona stala do 2030. godine.

Komentari