Dejan Kovač o HRT-ovoj emisiji Otvoreno: U prošlosti ovakve jednostrane proglase smo zvali manifestima

Ranko Suvar / CROPIX

Dejan Kovač, predsjednički kandidat na posljednjim izborima, komentirao je emisiju Otvoreno HRT-a, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Jedna od mjera u krizi svakako bi trebala biti privatizacija HRTa.

Demokracija podrazumijeva dijalog oko ključnih pitanja u društvu. Ova emisija Otvorenog je bila politički monolog u cilju opravdavanja mjera Vlade. Za “kritiku” mjera u emisiju su pozvali dva ministra, koji su i sukreirali te iste mjere, čelnike HGKa i HUPa.

U prošlosti ovakve jednostrane proglase smo zvali manifestima. Prvo sam mislio da će manifest biti samo konceptualni, ne i sadržajni, ali kad ti čelnik HGK veli da “u trčanju za profitom – puno je država svoje proizvodnje izmjestilo negdje na istok, gdje je jeftinije…a sada vidimo koliko je bitno da imamo svoju proizvodnju… da se okrenemo svojoj proizvodnji…” shvatiš zašto smo tu gdje jesmo…



25 godina smo privatizirali nacionalno i preprodavali strancima, a sada bi opet širili hrvatstvo kroz domaće proizvode… Prošla baba sa kolačima, rekao bi narod.

Drugo, u sustav poljoprivrede od 90-tih pa do danas uneseno više od 40 milijardi kuna državnih poticaja za jačanje poljoprivredne proizvodnje, a poljoprivredna proizvodnja padne sa 32 milijarde na svega 15-ak milijardi kuna. Očigledno da negdje “pušta”.

Treće, uz ovakvo porezno opterećenje i parafiskalne namete, svaki proizvođač će “negdje na istok” jer im se ne plaća pristojba za gledanje u prazno.

Za kraj “Kriza kao prilika” veli jedan od gospode. Bojim se da zbog načine dodjele sredstva, ovo je jedino “prilika” da ponovo vidimo scenarij sličan privatizaciji i predstečajnim.

Komentari