Dejan Kovač o klimatskim neprilikama: Nešto što se čini kao daleka udaljenost efekta klime u Indiji i Africi, može vrlo brzo postati bliska stvarnost

Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski ekonomist i bivši kandidat na predsjedničkim izborima, Dejan Kovač danas je putem svog facebook profila objavio status u kojem je govorio o aktualnim klimatskim nepogodama koje pogađaju svijet.

Najtoplije ljeto

Kovač je svoj status započeo s pitanjem o čovjekovu utjecaju na klimu: “Jesu li poplave, požari i druge vremenske nepogode naša stalna budućnost ili su ovo događanja koja nemaju s ljudskim utjecajem na klimu?”

“Graf je prikaz prosječne ljetne temperature od 1. lipnja do 31. kolovoza 2019., u usporedbi s ljetima između 1979. i 2018. godine. Crvena boja za pojedinu regiju označava da je to ujedno i najtoplije ljeto u zadnjih 40 godina!”

Povijest ljeta

Kovač se zatim osvrnuo na povijest ljeta u Europi: “Ljeto 2019.: ljeto je bilo toplije nego obično u svim državama članicama EU -a, osim Portugala i sjeverne Finske. U srednjoj Europi ljeto 2019. bilo je najtoplije ili drugo najtoplije u povijesti.”



“Na većinu dijelova Europe utjecalo je nekoliko toplinskih valova, počevši od lipnja, i rekordno visoke dnevne maksimalne temperature (iznad 40C).
Osim poplava, požara i ostalih ogromnih materijalniih i ljudskih šteta, klimatske promjene utječu na veliki broj prirodnih i ljudskih interakcija.”

To nije mit!

Svoj je status zaključio s konstatacijom da moramo što prije početi biti svjesni klimatiskih promjena: “Procjenjuje se da su klimatske promjene uzrokovale preko 150.000 smrtnih slučajeva godišnje u 2002. godini, a Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će se taj broj povećati na 250.000 smrtnih slučajeva godišnje između 2030. i 2050. godine.”

“Uzajamnost djelovanja čovjeka i prirode je neizbježna. Možemo i dalje klimatske promjene gledati kao mit ili možemo pogledati oko sebe. Nešto što se čini kao daleka udaljenost efekta klime u Indiji i Africi, može vrlo brzo postati bliska stvarnost.
Postavlja se pitanje – da li uopće postoje ljudi koji misle o ovim stvarima dok mi živimo svoje živote u svojem bubbleu?”

Komentari