Dejan Kovač oštro: Glorificiraju izgradnju Pelješkog mosta kao da je slijetanje na Mars, a izgradnja je počela još prije 15 godina

N1

Hrvatski ekonomist i bivši kandidat na predsjedničkim izborima Dejan Kovač danas je putem svog facebook profila napisao status u kojem je kritizirao idealiziranje izgradnje Pelješkog mosta.

Kovač je svoj status započeo s izjavom da je njemu smiješno da se ovakva izgradnja, u kojoj Hrvatska nije previše sudjelovala, toliko idealizira kao neki veliki projekt naše države:

“Glorificiraju izgradnju Pelješkog mosta kao da je slijetanje na Mars.
Mislim, ne želim biti “negative Nancy”, drago mi je da se završava projekt, ali realno projekt je započeo Ivo Sanader 2005. tj prije 15 godina, da bi na kraju mi platili Kinezima oko 420 mil eura, gdje je 85% financirano iz EUa tj. naš uplaćeni novac i oni to završili u par godina. Ne znam jel’ mi nešto promaknulo?”

Kovač je zatim dodao kako je tužno da je Hrvatska nekoć bila inženjerska sila, a da danas ovisimo o drugima: “Da u ovih 15 godina nije uspjela nijedna naša firma stasati da odradi posao?”



“Nekada smo drmali brodogradnjom i drugim inžinjerskim zahtjevnim industrijama, a danas nam strane firme financirane našim novcem iz EU fondova grade infrastrukturu.
Iz 2005.:”

‘KOMARNA,10. studenoga 2005.(Hina) – Predsjednik Vlade Ivo Sanader svečano je danas u Komarni kod Kleka otvorio radove na “Projektu Pelješac” koji obuhvaća gradnju do sada najvećeg mosta u Hrvatskoj – mosta za poluotok Pelješac i pristupnih cesta.

Naglasio je kako bismo da nije bilo rata, odavno imali ovakve projekte dovršenima. ‘
Da, sigurno nam je rat kriv nakon 30 godina što završavamo ovaj projekt sa 15 godina zakašnjenja…”Slažem se u potpunosti!

Osim ovog Kovač je napisao i još jedan status u kojem je ušao u samu esenciju problema. Rekao je kako su “zadnjih 30 godina hrvatske  firme koje su se bavile svjetskim inžinjerskim pothvatima podbacile onog trentuka kada je politika ušla u njih s jedne strane, a s druge strane kada su im instituti (njihovi ili prateći) prestali postojati. Jednostavno nismo više tehnološki konkurentni kada netko sustavno 30 godina ulaže više u znanje.”

Komentari