Dekan Sveučilišta u Dubrovniku sa zanimljivom tezom: Ne trebaju nam strana ulaganja, nego ‘digitalna transformacija’

Nebojša Stojčić, facebook

Grupa hrvatskih ekonomista koju vodi Nebojša Stojčić, prorektor Sveučilišta u Dubrovniku, predstavila je projekt “Mogućnosti reindustrijalizacije hrvatskog gospodarstva”.

U sklopu tog projekta tvrde da Hrvatska ne može temeljiti svoj rast i razvoj na stranim investicijama jer one uglavnom donose jednostavne poslove, uz koje stiže i stagnacija.

“Nitko normalan ne može reći da nam ne treba proizvodnja, ali to je sada natjecanje za drugu ligu. Kolač je podijeljen i Hrvatska nema šanse stići nekoga tko je davno pustio korijenje u proizvodnji”, kazao je Stojčić te dodao da se nakon tri desetljeća srednja i istočna Europa ponovo nalaze na raskrižju na kojemu odlučuju hoće li zadržati postojeći model proizvodnje koji će donositi sve sporiji rast ili će se usmjeriti na inovacije.

Hrvatska je, uz Bugarsku i Rumunjsku, debelo na začelju po inovacijskom sustavu, a inovacije koje imamo, poput Rimčevih, rezultat su napora pojedinca, a ne politike.



Suradnja među domaćim poduzećima i među poduzećima iz EU zemalja ograničena je na marginalne inovativne proizvode, ali ne i na inovacije visokog intenziteta.

“Prolazi vrijeme kada ste mogli rasti radeći za drugog. Digitalna transformacija jedina je prilika za Hrvatsku, i ako se ne iskoristi, za pet godina bit će kasno”, kaže Stojčić, donosi Večernji list.

Komentari