“Dekanić je u istražnom zatvoru zbog prometnog prekršaja, a Todorić i suradnici, zbog milijardi eura, nisu ga ni vidjeli!”

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost) ustvrdila je u petak da su odluka Županijskog suda u vezi slučaja Agrokor-Todorić i javne reakcije na nju dokaz da se Hrvatska nalazi u ustavnoj krizi jer je hrvatsko pravosuđe pod kontrolom korumpiranih struktura.

Slučaj Agrokor ni šestu godinu nakon sloma Agrokora nema potvrđene optužnice, a od svih optuženih nitko nije proveo ni dana u istražnom zatvoru, istaknula je Vidović Krišto na konferenciji za novinare.

“Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić u istražnom je zatvoru zbog prometnog prekršaja, a Todorić i njegovi bliski suradnici, zbog milijardi eura, nisu ni vidjeli istražnog zatvora. Ovaj igrokaz, u kojemu sudovi i državno odvjetništvo glume pravosudne institucije, odgovor je hrvatskim građanima zašto žive loše i trpe nepravde”, kaže Vidović Krišto.

Kada bi hrvatsko pravosuđe djelovalo sukladno zakonima i europskim normama, Todoriću bi već davno bilo presuđeno, porezni obveznici bi bili obeštećeni, a Fortenova ne bi bila registrirana u Nizozemskoj već bi uspješno poslovala u Hrvatskoj.



“Zbog hrvatskog pravosuđa Agrokor prijeti da postane nova INA, jer kao što smo platili više od dvije milijarde kuna na arbitražama za INA-u Todorić također najavljuje da će porezni obveznici njemu platiti milijarde eura odštete”, rekla je zastupnica.

Todorića je optužila da je “osoba za koju postoji velika vjerojatnost da je bio ratni profiter”, te da je uništavao hrvatsku poljoprivredu, kako bi uvozom mogao ostvarivati ekstremnu dobit. Kako bi to neometano mogao raditi, zapošljavao je djecu političara i sudaca, čiji su mu roditelji to omogućavali.

Todoriću obećana sudska zaštita u zamjenu za šutnju
“Ponašanje DORH-a i sudova je unaprijed dogovorena gluma, kako Todorić i njegovi suizvršitelji ne bi odgovarali. To je dogovor iz 2017. Martine Dalić, Davora Božinovića i Zdravka Marića s Ivicom Todorićem – obećali su mu sudsku zaštitu, a zauzvrat Todorić neće razotkrivati pojedinosti korumpiranja političara, medijskih i pravosudnih moćnika te mu neće dirati imovinu”, tvrdi Vidović Krišto.

Stoga zastupnica pita DORH – zašto nije podignuta optužnica zbog falsificiranja bilanci Agrokora, koju je dokazala međunarodna kreditna rejting agencija Moody’s?

“Zašto nisu istraženi računi Ivice Todorića u inozemstvu, za koje postoje dokazi u Uredu za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija”, kaže Vidović Krišto.

Osim toga, dodaje, zašto Todorićev dvorac, koji je tobože gradio u poslovne svrhe, kako bi ga knjižio kao trošak i dobivao povrat PDV-a, još uvijek nije oporezovan? Običnom čovjeku bi bio zaračunat porez na dobit te bi morao vratiti PDV, svaki drugi poduzetnik u Hrvatskoj bio bi kažnjen sa 45 posto ukupne vrijednosti objekta, i bio kazneno procesuiran, a Todorić nije ni optužen, navodi zastupnica.

 

Komentari