‘Demokratski cunami’ u Hong Kongu: Na lokalnim izborima pobijedila prodemokratska oporba

Na prvim lokalnim izborima u Hong Kongu od pokretanja prodemokratskih demonstracija u lipnju, prodemokratski kandidati u značajnom su vodstvu.

Izbori su prošli mirno, a prodemokratski kandidati su prvi put osigurali više od polovine od ukupno 452 mjesta u 18 vijeća gradskih četvrti.

Zabilježena je rekordna izlaznost glasača. Odaziv je premašio 70 posto, priopćilo je izborno povjerenstvo, znatno više nego na izborima 2015. kada je bio 47 posto.

“Ovo je snaga demokracije. Ovo je demokratski cunami”, rekao je Tommy Cheung, bivši vođa studentskog prosvjeda koji je osvojio mjesto u okrugu Yuen Long, blizu kineske granice.



Među pobjednicima je i kandidat Građanske fronte za ljudska prava, koja je organizirala neke protuvladine skupove, Jimmy Sham poručivši kako bi izlaznost trebala biti znak vladi da treba poslušati njihove glasove.

“Ovo je pobjeda za stanovnike Hong Konga,” rekao je Sham koji je prošlog mjeseca pretučen.

Unatoč rezultatima izbora, prema sustavu na snazi upravitelj grada može biti nominiran i izabran samo od strane komiteta koji ima 1.200 članova, uglavnom prokinske elite.

Sadašnja upraviteljica Hong Konga Carrie Lam svrstala se uz Peking i odbija bilo kakve ustupke prosvjednicima.

Opozicija pokušava natjerati kinesku vladu da poštuje punu demokraciju za koju kažu da im je obećana Osnovnim zakonom, mini-ustavom grada, koji stanovnicima daje pravo da sami izaberu svog lidera.

Komentari