DESET GODINA NAPETOSTI Gadafi ili Kaftar, može li se Libija izvući iz spirale nasilja?

Deset je godina otkako su libijski pobunjenici ubili diktatora Moamera Gadafija. Ta sjevernoafrička zemlja nikako ne uspijeva izaći iz spirale nasilja u koju ju je gurnulo njegovo rušenje s vlasti. Mogu li skori predsjednički izbori nešto promijeniti?

Odjeven u tradicionalnu libijsku nošnju, drugi sin pukovnika Moamara Gadafija, Saif al-Islam, uključio se u predsjedničku utrku. Kandidaturu je objavio u gradu Sabhi, pustinjskoj oazi u južnom dijelu Libije gdje je njegov otac odrastao i pohađao osnovnu školu.

– Neka Bog donese istinu između nas i našeg naroda, da se izaberu časni. Bog donosi odluku, čak i ako je nevjernici mrze, poručio je Saif Gadafi.

Mač islama, kako njegovo ime glasi na arapskom, uhićen je 2011. nakon rušenja režima njegova oca. Milicije iz grada Zintana držale su ga sedam godina u zatočeništvu. Iako ga je sud u Tripoliju u odsutnosti osudio na smrt zbog zločina tijekom revolucije, egzekucija nije izvršena, a dvije godine poslije Gadafi je pušten na slobodu.



Nostalgija za pukovnikom

Otada živi među svojim otmičarima koji su mu u međuvremenu postali prijatelji jer su se razočarali u revoluciju. Kažu da njegovo ime snažno zvuči među Libijcima kojima vlast pukovnika Gadafija izaziva nostalgiju, ali mnogo je i onih koji ga preziru.

Abdallah Ben Abdallah, stanovnik Tripolija pita se hoće li Gadafi vladati temeljem Zelene knjige ili ideologije Trećeg svijeta s revolucionarnim komiteetima. Smatra kako neće uspjeti jer se protiv njega vodi više procesa, u Libiji i drugim zemljama.

Saif Gadafi ima 49 godina. Slovio je za nasljednika svoga oca. Obrazovao se u Tripoliju i Londonu i predstavljao kao reformator Džamahirije. A onda je 2011. počelo Arapsko proljeće i buknula pobuna. Saif je stao uz pukovnika Gadafija. Zahvaljujući napadu NATO-a na libijsku vojsku, pobunjenici su srušili režim i ubili pukovnika Gadafija, a Međunarodni kazneni sud je protiv Saifa podignuo optužnicu za zločine tijekom gušenja pobune.

Nepregledni broj milicija i plemenskih skupina

– Nijedan Libijac nije bolji od drugoga. Gadafi je libijski državljanin i ima pravo kao i svaki drugi kandidirati se za izbore. Sve dok je Libijac koji ima libijsko državljanstvo, pozdravljamo ga. Tko god pobijedi u prebrojavanju glasačke kutije, mi ga pozdravljamo, kaže Gamal Mohamed iz Bengazija.

Gadafijev režim nije srušio jedinstveni nacionalni pokret već nepregledni broj milicija, islamističkih i plemenskih skupina. Zemlja je ubrzo potonula u dugogodišnji građanski rat. 2014. pojavile su se dvije suparničke vlade, jedna u Tripoliju, druga na istoku zemlje predvođena generalom libijske vojske Kalifom Haftarom.

Početkom veljače ove godine 75 predstavnika iz svih dijelova zemlje u Švicarskoj je izabralo privremenog premijera i dogovoreni su izbori potkraj godine. Već se prijavilo 98 kandidata, među njima i privremeni premijer Abdulhamid Al-Dbeibah. Spreman je kaže – služiti libijskome velikom narodu i moli boga za pomoć njegovoj dobrobiti.

Haftar, gospodar istočne Libije

Vojnu uniformu skinuo je gospodar istočne Libije, vrlo utjecajni general Kalifa Haftar koji je mjesecima držao Tripoli pod opsadom, ali se povukao pod snažnim napadom turskih dronova. Haftara podržavaju Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, ali njegovoj kandidaturi snažno se protive oružane snage i različite milicije u zapadnoj Libiji.

– Libijci pate više od 500 godina. Još od osmanskog doba, preko talijanskog doba do libijskog doba koje je počelo kraljem pa Moamerom Gadafijem. Sve do danas kad su se protiv nas iz svih smjerova udružile terorističke skupine, Haftarova je poruka.

Komentari