Diljem zemlje počelo je obilježavanje Dana Hrvatske vojske, Banožić: Vi nastavljate put hrvatskih branitelja

Foto: Twitter/MORH

Diljem zemlje počelo je obilježavanje Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske, spomen na 28. lipnja 1991. i prvu smotru Zbora narodne garde na stadionu u Kranjčevićevoj u Zagrebu. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen-obilježjima Domovinskog rata kod središnjih križeva u županijskim središtima u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Vijenci su položeni i na posljednjim počivalištima preminulih ministara obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH

Dan HV u narednih će nekoliko dana biti obilježen u vojarnama i gradovima diljem Hrvatske a završit će u nedjelju polaganjem vijenaca na zagrebačkom groblju Mirogoj, svečanom akademijom u Domu HV-a, misom u crkvi Sveta Mati Slobode te izložbom vojne opreme i naoružanja na Jarunu.

Formiranjem Zbora narodne garde 1991. oružane snage organizirane su u jedinstvenu Hrvatsku vojsku, koja je nizom akcija i vojnih operacija obranila napadnuta hrvatska područja i okončala Domovinski rat.

Slika
Foto: Twitter/MORH

Obilježavanje tog dana prilika je da za spomen na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje te će širom Hrvatske biti položeni vijenci i svijeće na spomen-obilježjima Domovinskog rata dok će u vojarnama biti održani dani otvorenih vrata za posjetitelje.



Ministar Banožić u Karlovcu

Povodom Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, ministar obrane Mario Banožić prisustvovao je u petak 26. svibnja 2023. na svečanosti uručenja promaknuća, pohvala i nagrada u vojarni stožernog generala Petra Stipetića u Karlovcu.

Tom prigodom, ministar Banožić čestitao je pripadnicima Hrvatske kopnene vojske njihov dan i 32. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske istaknuvši njen povijesni značaj.

– Čast mi je biti danas ovdje s vama kada obilježavamo Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske. Vidim da ovdje ima puno pripadnika s ogromnim iskustvom, to je dokaz da je dio vas bio i na povijesnom postrojavanju prije 32 godine. Želim zahvaliti svima vama koji svakodnevno, na svojim dužnostima pridonosite izgradnji Hrvatske vojske. Vi nastavljate put hrvatskih branitelja, rekao je.

Slika
Foto: Twitter/MORH

– Dokazali ste svojim sposobnostima, a posebno ljudskim pristupom, kako za vas nema nesavladivih izazova. Moramo nastaviti ulagati u kvalitetu i rad vojnika. Drago mi je što je povodom ove 32. obljetnice HV-a dosad najviše promaknutih, pohvaljenih i nagrađenih dosad, čak ukupno 2300 pripadnika iz različitih grana Hrvatske vojske, poručio je.

Nabava naoružanja i opreme

U obraćanju pripadnicima Hrvatske vojske u Karlovcu ministar obrane najavio je realizaciju najznačajnijih projekata opremanja i modernizacije Hrvatske kopnene vojske: opremanje HKoV-a sa šezdeset i sedam oklopnih vozila pješaštva Bradley, s dodatnih trideset borbenih oklopnih vozila Patria, te opremanje oklopnih borbenih vozila protuoklopnim vođenim sustavima SPIKE i TOW. Također, uspješno je završen i projekt servisa, modifikacije i prilagodbe samohodnih haubica 155 mm PzH 2000.

– Ova Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem je u fokus stavila snaženje Hrvatske vojske i to u svim segmentima i u sve tri grane. Pored ovih golemih iskoraka u opremanju Hrvatske vojske kojima su zaustavljeni trendovi tehnološkog nazadovanja i vrijeme neulaganja, najznačajnija naša vrijednost ostajete vi – pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske!, naglasio je Banožić.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Siniša Jurković u ime načelnika Glavnog stožera čestitao je pripadnicima HKoV-a 32. obljetnicu, prisjetio se poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja i početaka ustrojavanja HV-a i istaknuo je kako je Hrvatska vojska danas moderna respektabilna vojska, ponosna članica NATO saveza.

Uputivši prigodne čestitke povodom Dana Hrvatske kopnene vojske zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Boris Šerić istaknuo je razvoj vojske.

– Hrvatska kopnena vojska razvila se u najveću i najmoćniju granu Hrvatske vojske, a naša vizija je biti i modernija grana, rekao je.

Na svečanosti u Karlovcu promaknuto, odlikovano, pohvaljeno i nagrađeno je 676 pripadnica i pripadnika Hrvatske kopnene vojske, od čega su 122 žene. Od ukupnog broja najviše je promaknuto vojnika: 338 u čin pozornika i 86 u čin razvodnika.

Komentari