Dio radnika Brodotrogira Strahuje od deložacija jer su banke prodale njihova dugovanja

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Radnicima trogirskog brodogradilišta steže se omča oko vrata, upozorava Stožer za obranu Brodotrogira. Četrdesetak radnika nije primilo već šest plaća, a njihova dugovanja banke su počele prodavati agencijama za naplatu potraživanja te su u strahu da će neki ostati i bez krova nad glavom.

Tehnološki viškovi

“Tu su i radnici kojima su otkazani ugovori o radu kao tehnološkom višku, a nisu im podmirene plaće i otpremnine. Osim toga, svih 107 radnika Hrvatske brodogradnje Trogir proglašeno je tehnološkim viškom i u tijeku je slanje ljudi na burzu rada. Ali ni to nije sve! Gotovo svim navedenim radnicima, oko 150 njih, poslodavac duguje djelomične iznose (oko 25%) plaća od srpnja 2020., znači devet mjeseci! Ni to nije sve! Na popisu za otkaz je i 26 radnika iz BT Hulla i 13 u krovnoj tvrtki društva, Brodotrogiru d. d. Poslodavac stalno ističe da ‘samo’ 40 radnika ne dobiva plaću i ne spominje ostale radnike kojima je također dužan određeni iznos koji se mjesecima povećava”, ističe Damir Palada, predsjednik Stožera za obranu Brodotrogira.

I on spada u tu četrdesetoricu radnika kojima je najteže. “Ono, kada pomisliš da ne može gore, krene još crnji scenarij. Banka ti ukine dozvoljeno prekoračenje jer nemaš stalna primanja već mjesecima. Onda ti dozvoli otplatu na kredit koji ne možeš podmiriti i na kraju proda tvoj dug-kredit agenciji koja vrši prisilnu naplatu uz lihvarske kamate”, kaže Damir Palada, kojemu se u petak navečer javila agencija Matrix i obavijestila ga da im je banka prodala njegova dugovanja od oko 15.000 kuna.

“Radnicima kojima su banke prodale njihove dugove-kredite agencijama visi sjekira nad vratom. Agencije su spremne ovršiti sve što je u vlasništvu radnika, što može značiti da radnik i njegova obitelj mogu ostati bez krova nad glavom jer se nekretnine i pokretnine prodaju u bescjenje. Gdje su gradonačelnik i Gradsko vijeće Trogira, župan Splitsko-dalmatinske županije, Sabor i Vlada RH? Ovim putem pozivamo sve institucije i lokalne i nacionalne vlasti te oporbu da promptno poduzmu korake kojima će se spriječiti deložacija radnika, da se pronađe model prema kojem se radnicima po hitnom postupku podmiruju potraživanja, a time i dugovanja radnika prema bankama, odnosno agencijama”, poručili su iz Stožera za zaštitu Brodotrogira, koji su osobito ogorčeni na izjavu Danka Končara kako su radnici krivi za loše poslovanje. Traže i da se hitno spriječi prodaja marine koju je Končar najavio.



Sastanci s poslodavcem

Gradonačelnik Trogira Ante Bilić nada se da će se ova situacija riješiti i naglašava kako mu nadu daju sastanci s poslodavcem i u Ministarstvu gospodarstva.

“Svjesni smo da plan restrukturiranja ne ide u očekivanom smjeru. Nastojimo pomoći. Grad Trogir će većini od ovih četrdesetak radnika, odnosno onima koji imaju prebivalište u Trogiru, uplatiti po jednu plaću. Što se tiče prodaje marine, to ne mogu komentirati. Bitno je izbjeći stečaj, a to se može postići jedino da se zatvore sva potraživanja kako bi se mogla aktivirati državna jamstva i nastaviti s proizvodnjom”, smatra Bilić, prenosi Večernji list.

 

Komentari