DIP će i ove školske godine educirati buduće mlade birače

Foto: Cropix

Državno izborno povjerenstvo (DIP) i ove će školske godine provoditi projekt edukacije mladih birača “I moj glas je bitan!”, kako bi buduće mlade birače učenike završnih razreda srednjih škola, upoznalo sa izborima koji se provode u Hrvatskoj.

Tom edukcijom DIP želi osvijestiti mlade birače o važnosti njihova sudjelovanja na izborima te ih potaknuti da aktivno sudjeluju na nadolazećim izborima.

Kroz taj projekt, započet još 2018., upoznat će ih s načinom na koji se ostvaruje aktivno i pasivno biračko pravo, s posebnim naglaskom na izbore koji će se održati u super izbornoj 2024. izbore za Europski parlament, parlamentarne i izbore za predsjednika Republike.

Sve srednje škole u državi obavijestit će se o provedbi projekta odnosno o mogućnosti sudjelovanja na edukacijama.



Predstavnici DIP-a, prema prethodnom dogovoru sa školama, posjećuju učenike završnih razreda srednjih škola na nastavi ili održavaju online edukaciju učenika, u pravilu u trajanju od jednog školskog sata.

Kako bi edukaciju približilo što većem broju mladih birača, Povjerenstvo je na svojoj mrežnoj stranici objavilo vezani webinar, kojega škole mogu koristiti u svrhu obrade vezanih nastavnih sadržaja, a svaki zainteresirani mladi birač u svrhu informiranja o izborima i svom biračkom pravu.

Projekt I moj glas je bitan, DIP provodi uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Komentari