DIP pozvao poslodavce da omoguće radnicima da glasuju 17. travnja

Dragan Matic / CROPIX

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je poslodavce da na izbornu srijedu, 17. travnja organiziraju posao tako da zaposlenicima koji će taj dan raditi, omoguće izlazak na biračko mjesto.

DIP ih poziva da poslovni proces organiziraju, smjenskim radom, u više timova ili sl., kako bi se omogućilo da zaposlenici koji rade na taj dan, ostvare svoje biračko pravo.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održat će se srijedom, a zakon propisuje da je dan provedbe izbora neradni dan.

Foto: Cropix / Admir Buljubašić

Izborna šutnja

Sudionike izbora poziva se da tijekom izborne šutnje ne objavljuju promidžbene poruke u medijima, niti fotografije kandidata, ne postavljaju nove promidžbene plakate ili letke, ne pozivaju telefonski birače, ne šalju im SMS poruke ili elektroničku poštu.



Kršenjem izborne šutnje smatra se i postavljanje novih promidžbenih sadržaja – poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Tweeter i ostali, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih korisnika društvenih mreža.

Medijske nakladnike podsjeća se da su dužni u vrijeme izborne šutnje ukloniti iz svojih programskih sadržaja sve što predstavlja izbornu promidžbu, primjerice reklame, linkove i slikovne linkove-oglase (banneri) na portalima koji vode na internetske stranice izbornih sudionika.

Na izborima omogućeno glasovanje teško bolesnim i slijepim osobama

Komentari