Dirljiv susret Boruta Pahora i Jadranke Kosor

Twitter

Predsjednik Slovenije na odlasku Borut Pahor u Zagrebu se u ponedjeljak na svečanoj večeri susreo i srdačno pozdravio i s bivšom premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor, s kojom je imao česte susrete tijekom njenog mandata.

Kosor i Pahor sastali su se prvi put u Trakošćanu 31. srpnja 2009. godine. Pahor je tad bio predsjednik slovenske vlade, pa je sa hrvatskom kolegicom otpočeo dijalog o arbitraži. Prvi sastanak trajao je satima.

Pahor ju je na početku pitao vjeruje li mu.

“Da, ako to zaslužiš”, odgovorila mu je Kosor tada.



Pregovori su trajali više od godinu dana, a onda su se sreli na Kranjskoj gori gdje su sjeli uz otrvoreni kamin, a Pahor je tada poručio kako vatra između njega i Kosor se nikada neće ugasiti.

Dogovor je na kraju postignut i on je omogućio skidanje slovenske rampe s ulaska Hrvatske u EU, odnosno, da nije bilo njega, Hrvatska, možda ni do danas, ne bi postala članica Unije.

Pahor je priliku za normalizaciju uočio vrlo brzo, tek nekoliko dana nakon ostavke Ive Sanadera, koji je bio nepopustljiv oko arbitraže. Četiri godine kasnije, Pahor i Kosor postavili su u dvorcu Trakošćan spomen ploču u znak sjećanja na taj povijesni događaj.

Kao svoje državničko postignuće često je naglašavao uspostavu dobrih odnosa s Hrvatskom u vrijeme kad je bio premijer. Od 2008. do 2011. godine to je bio najveći vanjskopolitički uspjeh njegove vlade, što ne bi bilo moguće bez osobnog odnosa povjerenja s Jadrankom Kosor.

Nakon toga, Slovenac i Hrvatica često su se susretali, i sve je uvijek prštalo od dobre volje, razumijevanja i simpatija.

Za svoj posljednji službeni posjet dok je još šef Slovenije, Pahor je izabrao upravo Hrvatsku. Naglasio je da nikad neće prestati inzistirati na primjeni sporazuma o arbitraži, kao što Hrvatska nikad neće odustati od akta poništenja arbitraže.

Na Pantovčak je pozvana i Kosor, a zagrljaj između starih prijatelja nije prošao nezamijećeno.

“Sve prolazi, prijateljstvo ostaje. Divan, za pamćenje susret s ⁦Borutom Pahorom na večeri u Uredu predsjednika RH”, napisala je bivša premijerka na Twitteru.

Komentari