Distribucija brzih antigenskih testova po školama, prve količine za samotestiranje učenika

Škole su počele dobivati prve količine brzih antigenskih testova kojima će se samotestirati učenici. Ravnatelji su dobili upute koje će proslijediti roditeljima, a roditelji će dobiti i izjavu koju trebaju potpisati ako ne žele preuzeti testove i testirati svoju djecu. Ministarstvo obrazovanja još jednom napominje da bi se provođenjem mjere dobrovoljnog samotestiranja potpuno ukinula samoizolacija zdravih učenika.

Za 55.000 učenika u Splitsko-dalmatinskoj županiji stiglo je 106.000 testova. Kako bi testovi stigli baš do svake škole, i u zaleđu i na otocima, angažirane su vatrogasne ekipe.

– Možda neke područne škole ne rade popodne, možda neke škole na Hvaru, na Visu, ovisi o trajektu, ali u toku sutrašnjeg dana, jutra, svi će dobiti sigurno, rekao je vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević.

Ravnateljima su stigle i dugoočekivane upute za roditelje i izjava za one koji se ne slažu s testiranjem svoje djece.



– Odvest ću je na testiranje educiranoj osobi ako bude imala potrebe, ako pokaže simptome, ako će biti bolesna, onda da, istaknula je jedna majka iz Zagreba.

– Dosad sam ih testirala kad god bi bila neka prehlada, smatram to sasvim normalnom stvari, navela je druga majka iz Splita.

– Za sve one roditelje koji ne žele testirati dijete, moći će potpisati izjavu u školi da odbijaju testirati svoje dijete i u slučaju da se pojavi pozitivan učenik u razredu takvi učenici će morat ići u samoizolaciju, objasnio je prof. Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.

A potpuno ukidanje samoizolacije učenika glavni je cilj ovog projekta, a ne uvođenje obveznog cijepljenja djece.

– Nadam se da su roditelji dovoljno odgovorni i da neće varati . Ovo što se čini, čini se zato da bi obrazovni sustav praktički ukinuo samoizolaciju koristeći sustav samotestiranja, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

– Upute su sročene na taj način da svi koji su na ovom samotestu negativni idu u školu, pa čak i ako su kontakti pozitivne osobe, i u kućanstvu i u školi, naglasila je predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec.

Testiranja se, ako postoji dogovor s roditeljima, mogu održavati u školi. No ni u medicinskim školama koje učenike već testiraju za potrebe praktične nastave, a kamoli u ostalima, to nije lako organizirati.

– Dvije medicinske sestre sam skroz izvukla iz nastave, rade samo to, rekla je Jelena Jelinić Bošnjak, ravnateljica Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu.

Ako do planiranog početka testiranja 14. veljače sve škole i ne dobiju testove, s testiranjem mogu početi i neki drugi dan. Bitno je da se ono provodi jednom tjedno, uz podjednak razmak između 2 testiranja.

Komentari