Divjak: Očekujem da će od utorka nastava redovno krenuti

Nakon višesatnih pregovora Vlade i sindikata održanih u nedjelju, a na kojima nije postignut dogovor Vlada u sindikati nastavili su razgovore u ponedjeljak u 14.30.

Kako se neslužbeno dodaje Vlada je popustila predd zahtjevima sindikata i ponudila svoju verziju rasta koeficijenata sljedećom dinamikom: 3 posto od 1. prosinca, dodatnih 1 posto u 2020. te 2 posto u 2021. godini. Do postizanja dogovora nastavlja se štrajk u svim školama u Hrvatskoj.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u ponedjeljak da su se po svemu sudeći učitelji izborili za povećanje koeficijenata, izrazivši očekivanje da će od utorka nastava redovno krenuti.

“Po svemu sudeći i prema svim najavama ono što možemo zaključiti u ovom trenutku je da su se učitelji izborili za povećanje koeficijenata”, rekla je ministrica Divjak na Markovu trgu prije nove runde pregovora između Vlade i sindikata koji trebaju početi u 14,30 sati. “Očekujem da sutra učenici budu u razredu”, kazala je ministrica. Dodala je da će se detalji i sve ono što slijedi čuti nakon današnjeg sastanka, piše N1.



Podsjetimo, prosvjetarima su u prošlotjednoj ponudi Vlade, ponuđeni dodaci kroz granski kolektivni ugovor (3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine) te ‘osigurač’ od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena Uredba o koeficijentima. Uz to svim sindikatima javnih i državnih službi nudi se povećanje osnovice 2+2+2% (od 1.1., 1.6. i 1.10. iduće godine).

Sindikati su tu ponudu na referendumu odbili.

OBJAVLJENI REZULTATI Odbijena je ponuda Vlade, štrajk se nastavlja

 

Komentari