Divjak: Reforma obrazovanja prema svim vanjskim ekspertima i prema pokazateljima koje svi prate-ide dobro

Vukovic Stipanicev / CROPIX

Iz Bruxellesa je stigla ocjena vladinih poteza u kojoj Europska komisija Zagreb upozorava da nije iskorijenio korupciju te da treba reformirati sustav javnih plaća, poticati dulji radni vijek i srediti zdravstvo. Prolaznu ocjenu je, međutim, dobila reforma obrazovanja koja se provodi u Hrvatskoj.

Reporterka N1 televizije resornu je ministricu upitala znači li da je – prema ocjenama Europske komisije – ministrica Divjak nešto najbolje što u svojoj Vladi premijer Andrej Plenković ima.

Ja sam posebno zadovoljna jer je prepoznato da sve ide prema planu

“Pa gledajte, to ovisi o perspektivi i kriterijima. Očito Europska komisija dobro prati što mi obećajemo, kako planiramo i kako to izvršavamo.”

“Ja sam posebno zadovoljna, ne samo zato jer je prepoznato da je nakon eksperimentalne faze ova frontalna provedba kurikularne reforme ide i prema planu i prema kvalitetnim pokazateljima, nego se i posebno se pohvaljuje i edukacija nastavnika i promjene u strukovnom obrazovanju. Dakle, prema tim kriterijima, očito dobro stojimo.”



Kazala je i kako, nakon štrajka, napreduje Škola za život.

“Nekad se u javnosti više naglasak daje na nekim izoliranim primjerima, slučajevima, a teško se vidi velika opća slika, a ona je takva da mi po prvi put u modernoj Hrvatskoj imamo jednu ovakvu, sveobuhvatnu reformu.”

“A vidi se i da ona – prema svim vanjskim ekspertima i prema pokazateljima koje svi prate – ide dobro.”

Još je dodala: “Upravo završava, tj. sutra će zapravo završiti, prvi savjetnički posjet u svim školama u Hrvatskoj. Preko 1.200 škola je imalo savjetničke posjete u kojima je sudjelovalo oko 300 ljudi (sa strane mentora) koji su educirali, a educirano je preko 40.000 učitelja i nastavnika.”

“Ocjene koje su učitelji i nastavnici dali su vrlo visoke. 87 posto njih prepoznaje ovo kao vrlo kvalitetan iskorak, zadovoljni su su edukacijama, a 96 posto vidi vrijednost toga da se s učenicima radi na način da oni budu aktivni u nastavi, da rješavaju probleme, da aktivno misle i u tom smislu mislim da moramo biti zadovoljni.”

Rekal je i kakva je situacija s tabletima koji se trenutno dostavljaju školama.

“Što se tableta tiče, isporuke su krenule još prije tjedan dana, a već sada imamo i prvo uključivanje u sustav jer mi sve tablete imamo umrežene preko Carneta u centralni sustav koji to sve skupa prati.”

Još tjedan dana i svi će tableti biti u školama

“Još tjedan dana i svi će tableti biti u školama. Što je također značajno je ulaganje u kabinete, knjižnice, pa i u opremu za djecu s teškoćama. Ove godine je je izdvojeno rekordnih 10 milijuna kuna iz državnog proračuna, plus oprema za učenike i 26.000 prijenosnih računala za sve učitelje koji ulaze u reformske razrede.”

“Stoga mislim da je ovo stvarno dobro pripremljeno, sve ide prema planu, a Europska komisija je prepoznala i naše promjene u sturkovnom obrazovanju koje se ipak rade na malo drugačiji način, uz suradnju s tržištem. Uvodi se i dualno obrazovanje”, istaknula je ministrica Divjak.

Na pitanje kako bi ocijenila svoj rad kao ministrice, rekla je sljedeće:

“Ja se neću ocjenjivati. To je dobro da EK ocijenjuje, ekspretni ocijenjuju, a sigurno će vrijeme pokazati da su reforme bile važne, nužne i uspješne.”

“Međutim, što se tiče samih nadoknada, mi ćemo sve to riješti i sve informacije koje dobivamo iz škole su takve da se roditelji, i učenici ne trebaju bojati da kvalitetno obrazovanje neće biti isporučeno. Kao što sam se svojevremeno stvarno zalagala za pravo na štrajk i ostvarenje materijalnih prava gdje su učitelji stvarno iskoristi svoje ustavno pravo, tako sada inzistiram i tražim i da se i učenicima isporuči kvalitetno obrazovanje.”

Podržavam kampanju u kojoj se razgovara o pravim temama

Zaključno nije htjela komentirati tko je njen kandidat u drugom krugu predsjedničkih izbora, već je samo istaknula kako podržava kampanju u kojoj se razgovara o pravim temama.

“Prije svega ja podržavam da se u kapanju razgovara o pravim temamam. Nekako mi se čini da još uvijek nismo shvatili da je ovo prilika da se iskoristi kampanja kako bi se razgovaralo o velikim temama. Velike teme su, na primjer, klimatske promjene ili kako da radimo na tome da svi, bez obzira na stranku, radimo na tome da sva naša djeca imaju budućnost.”

“Mislim da je predsjednička kampanja dobra prilika da se i o tim temama razgovara. Nekad je ovo zabavno, ali to nije kampanja koju sam ja sigurna da hrvatski građani očekuju”, kazala je zaključno ministrica.

Komentari