Do sada optuženo 200 osoba zbog lažnih COVID potvrda

Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix

Uskok je nakon dovršene istrage optužio pred zagrebačkim Županijskim sudom 19-ero hrvatskih državljana zbog davanja mita za izdavanje lažnih potvrda o cijepljenju protiv covida, priopćeno je u četvrtak.

Optužnicom okrivljenike terete da su, od rujna do listopada 2021., preko posrednika zatražili da im se ishodi upis cijepljenja, a sve kako bi bez prethodnog cijepljenja, pribavili covid potvrde.

Tužiteljstvo tvrdi da su posrednici predali medicinskoj sestri u Domu zdravlja Zagreb-Zapad podatke i najmanje 100 eura po osobi, a ona je u sustav lažno upisala da su okrivljenici cijepljeni, na temelju čega su im neosnovano izdane EU digitalne COVID potvrde.

U rujnu prošle godine tužiteljstvo je zbog davanja mita za neistinit upis cijepljenja protiv COVID-a pokrenulo istragu protiv ukupno 243 osobe, a među osumnjičenima se našao i niz osoba iz javnog života. Uključujući današnju optužnicu Uskok je od sredine studenoga optužio četrnaest skupina s ukupno 200 osumnjičenih.



Županijski sud u Zagrebu je 22. prosinca prošle godine donio i prve presude koje su izrečene nakon što se grupa optuženika nakon priznanja nedjela nagodila s tužiteljstvom u zamjenu za blaže kazne.

U prvoj u u nizu podignutih optužnica, od 14 okrivljenika njih 13 se nagodilo s Uskokom te je svaki osuđen na uvjete kazne od šest mjeseci zatvora, uz rok kušnje od dvije godine. Uz to, svatko od njih 13 mora platiti i po 100 eura troškova sudskog postupka.

U drugom pak slučaju, u kojem je također bilo 14 okrivljenika, postupak je razdvojen u odnosu na troje optuženika jer je riječ o članovima iste obitelji koji trenutno žive i rade u inozemstvu.

Komentari