Dobra godina za gamere: Evo što sve stiže 2022. u svijetu videoigara

Iako je to mnogo puta rečeno, vrijedi ponoviti da nikada nije bilo bolje vrijeme za gamere. Kombinacija vrhunskih naslova, dostupnosti igara i činjenice da svaka platforma savršeno opravdava svoje postojanje uvela nas je u eru u kojoj je nemoguće pogriješiti kod izbora, neovisno o tome za koju ćete se od ponuđenih platformi na kraju odlučiti.

Istina, dostupnost konzola i komponenti je osjetno otežana nestašicom čipova i logističkim problemima izazvanim pandemijom, ali i u ovom slučaju treba stati na loptu i ne pretjerivati. Želite li stvarno nabaviti novi PlayStation ili Xbox, dokopat ćete ih se i pritom nikako ne mislimo na preprodavače koji bahato pumpaju cijenu teško dostupnim uređajima.

Naravno, nećete ih vidjeti na policama trgovina i nestašica će se definitivno nastaviti i u idućoj godini (vjerojatno i u 2023.), ali primjera radi, novog sam se Xboxa SX dokopao u manje od mjesec dana, i to u regularnoj prodaji i bez povlačenja veza.

No, nestašica je stvarna i definitivno će izazivati probleme, ne samo glavnim njuškama u utrci za najprodavaniju konzolu već i mnogima koji će se na tržištu tek pojaviti. U ovom ćemo se tekstu pozabaviti onime što nas očekuje u 2022. i stvarima koje će definitivno promijeniti industriju za nadolazeće generacije.



PlayStation 5

Sony je nedvojbeno imao fenomenalnu godinu i ulazak petice na tržište bez problema bismo mogli nazvati najboljim u povijesti kompanije. Osim što su odmah nanizali nekoliko jakih ekskluziva, pretplatnici PS Plus servisa dobili su i 20 najboljih igara potpuno besplatno, da bi nakon toga uslijedila serija sve boljih i boljih igara koje su samo potvrdile njihovu dominaciju.

Ekskluzive, remakeovi ili remasteri, Sony jednostavno nije griješio u koracima i, da nije bilo problema s nabavkom konzole, govorili bismo o prvoj godini iz snova.

Međutim, pandemija nije izazvala samo probleme s konzolom već i igrama, a Sony je bio prisiljen velik dio naslova pogurati u iduću godinu. I dok je to loša vijest za gamere u 2021., to je fenomenalna vijest za gamere u 2022. jer očekuju nas najmanje tri ekskluzive oko kojih postoji tolika pompa da je nemoguće da ne postanu hitovi čak i ako kritike ne budu najbolje.

Osim toga, nestrpljivo se iščekuje što će Sony učiniti sa sljedećom generacijom PSVR-a. Prošla generacija učinila je male, ali bitne korake i postavila temelje, nakon čega je svima bilo kristalno jasno da VR na konzoli ima potencijal, ali ne i sadržaj. Svoj put PSVR završio je s tek nekoliko zabavnih igara i generalnim dojmom: “Solidno, ali još uvijek ne.” Sudeći prema prvom videu koji se pojavio, Sony ima ozbiljne planove koji nadilaze gaming i, ako uspiju ostvariti glatko 4K VR iskustvo kao što su obećali, VR bi mogao postati itekako bitna tema u 2022.

No, realno je očekivati da ćemo u 2022. dobiti tek konkretnije informacije o tome što nas čeka u budućnosti.

Ono na čemu Sony treba obavezno poraditi su njihovi servisi. I dok je PS Plus solidan u trenutnom obliku, PS Now je daleko od toga. Ono što bi u teoriji trebao biti svojevrsni pandan Game Passu, u praksi je blijeda verzija GP-a i nefunkcionalna usluga koja teško da će privući nove korisnike. Toga su očito svjesni i u Sonyju koji se trgnuo iz sna i zaključio da će u novoj godini krenuti s nekom verzijom vlastitog Game Passa, što god to bilo.

Naravno, u očekivanjima treba biti realan jer već od starta je jasno da se kompanija neće upustiti u sulude eksperimente poklanjanja svojih ekskluziva jer za to jednostavno nemaju opravdan razlog. Njihove se ekskluzive savršeno prodaju i, za razliku od Microsofta, ne moraju ispravljati greške prijašnje generacije i vraćati povjerenje svojih kupaca. No, nešto moraju učiniti jer koncept Netflixa za gamere je definitivno dobitna kombinacija i iz njihovih šturih najava, čini se da bi Sonyjev Game Pass mogao biti ili samostalan servis ili dio PS Plus/Now usluge koja bi omogućila pretplatnicima da zaigraju naslove za starije konzole (uključujući i PSP/Vitu) u moderniziranom ruhu.

To i dalje ne bi bilo na razini konkurencije, ali nema sumnje da bi se radilo o uspješnom potezu koji bi, osim velikog broja pretplatnika, osigurao kompaniji da održi ili čak iznova probudi ljubav prema uspješnim franšizama koje su s vremenom izgubile na važnosti i kojih, uzgred rečeno, Sony ima i više nego dovoljno u gotovo 30 godina dugoj povijesti.

Sony će svakako nastaviti i s kupovinom studija koji će raditi na njihovim ekskluzivama, remakeovima i remasterima, a nova bi usluga mogla otvoriti i vrata za još neke koji bi se specijalizirali za uljepšavanje starih klasika. No, naglasak će definitivno biti na ekskluzivama kao što su God of War Ragnarok, Horizon Forbidden West i Gran Turismo 7 koji su definitivno u kategoriji “preveliki da propadnu”, a osim toga, čekaju nas i remasteri igara Uncharted 4 i Uncharted: The Lost Legacy za peticu, Forspoken i Ghostwire Tokyo koja nije ekskluziva, ali će se isprva pojaviti samo na petici iako Tango Gameworks tehnički pripada Xboxu.

Bit će tu konzola u novim bojama, vjerojatno i najava vezanih za jače AAA naslove planirane za PSVR 2, a budući da su 2019. prestali izlagati na E3, očekuju se i njihovi eventi na kojima će doznavati sve novosti vezane za buduće planove.

Sve u svemu, budući da je Sony definitivno bio dominantna sila u 2021., od njih očekujemo i najviše jer ekskluzive su odlična i bitna stvar, ali konkurencija je pokazala da raspolaže “naoružanjem” za borbu na duge staze i da bi se situacija, ne budu li oprezni, vrlo lako mogla promijeniti.

Xbox Series X/S

Microsoft je imao jak start i pritom ne mislimo samo na to da su njihove obje nove konzole pun pogodak (u redu, Series S nešto manje, ali i o tome ćemo nešto kasnije) već i zbog Game Passa koji se definitivno nametnuo kao jedan od glavnih razloga zašto bi se velik dio igrača ubuduće mogao prebaciti u Xbox tabor.

Naime, servis koji pretplatnicima nudi pregršt novih i starih igara učinio je ogroman pomak u industriji i natjerao Sony da napokon ubrza proces stvaranja usluge koja će konkurirati Microsoftu i njegovoj nevjerojatnoj ponudi. Xbox je u rekordno kratkom roku postao glavno mjesto za igrače koji žele uživati u izobilju bez potrebe za kupovinom hrpetine igara. Dovoljna je Game Pass pretplata i istog trena otvaraju vam se vrata u opsežan katalog naslova (u ovom trenutku ima ih 440) i nitko neće biti razočaran ili zakinut. Gomila nadolazećih, novih i starih igara koje su poboljšane za nove konzole držat će vas prikovanima za ekrane kroz cijelu godinu.

Ukratko, ako gledate isključivo odnos plaćenog i dobivenog, teško je pronaći bolju ponudu od ove.

Štoviše, ponuda igara je toliko dobra da je performansama slabiji Series S bio najprodavanija konzola preko praznika jer mnogi su kupci zaključili da im 4K nije bitan koliko im je bitna cijena, a to će se definitivno nastaviti i u idućoj godini i nije teško pretpostaviti da će SS ostati velik hit i nadoknaditi zaostatak s početka. Dodamo li na to i činjenicu da je SS savršen za ljubitelje retro gaminga, imamo hit koji će vam iz džepa izbiti tek nešto malo više od 2300 kuna.

Ono što je problem isključivo za hrvatsko tržište je kriminalna pokrivenost koju Xbox ima na ovim prostorima. Ne samo da je teško nabaviti konzolu već ne postoji ni Game Pass za domaće tržište. U redu, sve je to lako zaobići i uz nekoliko jednostavnih poteza možete imati otvoreni račun za manje od 10 minuta, ali to ne mijenja činjenicu da to znatno otežava popularizaciju na našem tržištu. Nadamo se da će se to uskoro promijeniti.

Forza Horizon 5 i Halo Infinite u posljednjoj su fazi 2021. postali gigantski hitovi, a samo zahvaljujući dvjema igrama, Xbox je ekspresno postao konzola o kojoj razmišljaju mnogi. Osim što će oba naslova u 2022. dobiti poboljšanja (Halo Infinite dobit će co-op mod, a franšiza Forza Horizon oduvijek je poznata po fenomenalnim DLC-evima).

Osim toga, tu su i novi naslovi. Sedam i pol milijardi teška Microsoftova investicija napokon će početi pokazivati prve znakove isplativosti jer osim Redfalla (Arkaneov odgovor na hvaljeni Deathloop) i dugoočekivanog Starfielda (“Skyrim u svemiru”), tu je još i Senua’s Saga: Hellblade 2 koja je u samo jednom traileru pokazala da nas čeka vizualno remek-djelo. Postoji mogućnost da ćemo iduće godine igrati i Stalker 2: Heart of Chernobyl (koji ima ogromnu bazu fanova) i Scorn vizualno utemeljen na umjetnosti H.R. Gigera.

Osim hrpetine indie naslova, na Game Pass u 2022. stižu i Elden Ring, Dying Light 2, Suicide Squad i Gotham Knights, a možda čak ugledamo i Cyberpunk 2077 za nove konzole iako ćemo u ovom slučaju biti oprezniji s očekivanjima.

Xbox ima još jednog asa u rukavu, a to je xCloud koji će vam omogućiti da u igrama s Game Passa uživate na računalima, pametnim telefonima i tabletima, što je legitimna opcija za sve koji nemaju posebnu želju nabavljati nove konzole. No, vidjet ćemo kako će se priča s xCloudom razvijati.

I za kraj, tu je i sjajna budućnost za sve one koji se u idućoj godini odluče za Xbox pa se mogu nadati igrama kao što su Fable, Avowed, The Outer Worlds 2, State of Decay 3, Perfect Dark, Indiana Jones i, naravno, The Elder Scrolls 6.

Nintendo Switch

Sama činjenica da u 2022. još uvijek ravnopravno raspravljamo o konzoli koja je u više manje identičnom obliku izašla početkom 2017. dovoljno govori o tome da Nintendo itekako zna što radi.

OLED izdanje konzole je izazvalo uglavnom pozitivne reakcije, ali teško je da bismo to mogli nazvati Pro verzijom Switcha koju su svi očekivali. Štoviše, iskustvo je u konačnici bio popriličan antiklimaks jer, osim ako niste u potrazi za novom Nintendovom konzolom, ne postoji jedan jedini razlog da se upustite u kupnju OLED-a. Kozmetička i na momente smiješna poboljšanja koja su trebala biti prisutna još na verziji iz 2017. ne umanjuju činjenicu da je Switch još uvijek najzabavnija konzola, glavna platforma za indie naslove i jedina opcija roditeljima koji traže idealnu konzolu za mlađe klince.

Što se iduće godine tiče, Nintendo vjerojatno nema u pripremi neka revolucionarna poboljšanja i većina toga svodit će se na OLED u različitim bojama i hrpu novih igara.

Međutim, Nintendo će u idućoj godini morati pripremiti teren za novi Switch ili kako god se zvala konzola koja će naslijediti Switch. Neki tvrde da će se to dogoditi krajem 2023., drugi tvrde da će to biti kasnije, ali analitičar Serkan Toto za Bloomberg je izjavio da kompanija već radi na pravom poboljšanju koje bi se trebalo pojaviti tijekom iduće godine, i to u kombinaciji s nastavkom hit igre Zelda: Breath of the Wild.

Bloomberg je u rujnu objavio i da bi se nova konzola mogla pojaviti najranije krajem 2022. i da će se raditi o 4K Switchu, a iz Nintenda poručuju da nova konzola svakako znači i da će to biti – 20XX. Dakle, žurbe nema i sve se svodi na puka nagađanja kojih je bezbroj. Od novih čipova, preko savitljivih Joy-Conova i Mini LED panela koji bi omogućili kvalitetniju sliku i smanjili potrošnju.

Ono u što možemo biti sto posto sigurni su nove igre, a tu ima svega. Od već spomenutog nastavka Zelde, preko Pokemon Legends: Arceus, Kirbyja koji ulazi u potpuni 3D svijet, Fall Guys: Ultimate Knockout, Chocobo GP (Final Fantasy verzija Super Mario Karta), povratka Advance Warsa, nastavka nedovoljno hvaljene Mario + Rabbids, Metal Slug Tactics, Splatoon 3, Bayonetta 3 i Sonic Frontiers koji će osvježiti desetljećima star recept i dati nam verziju Zelde sa Sonicom u glavnoj ulozi.

Ono na što bi Nintendo trebao obratiti posebnu pažnju je njihov Nintendo Oline servis koji je nedavno proširen i sad, osim NES i SNES igara, nudi i selekciju igara za N64 (koju će s vremenom proširivati novim naslovima) i iz nekog razloga, Segu Genesis.

Iako svi respektiraju katalog igara još jedne retro konzole, činjenica je da bi se Nintendo prije svega trebao pozabaviti igrama za svoje konzole kao što su Game Boy/Game Boy Color, Game Boy Advance, DS/3DS i GameCube.

Hoće li se to dogoditi? Nitko ne zna.

Treba li se dogoditi? Definitivno.

Jedan od razloga je i taj da Nintendo, s obzirom na cijenu usluge, nudi neoprostivo malo u usporedbi s Microsoftom i Sonyjem. No, iduće godine obilježava se peta godišnjica Switcha, a kompanija poznata po iznenađenjima ponovno bi mogla iznenaditi. Pogotovo kad u obzir uzmemo i to da će se u kinima pojaviti filmska verzija Super Marija (kojeg, nitko ne zna zašto, glumi Chris Pratt), a to bi moglo rezultirati, smatraju neki, i novom igrom u superpopularnoj franšizi.

Steam Deck i ostali

Iduće godine tržište će postati bogatije za nekoliko novih konzola, a neke koje su izašle ove godine napokon bi trebale završiti u rukama kupaca koji su ih prednaručili.

Iako već postoje raznorazne varijante prijenosnih retro konzola, ova funkcionira legalno i možete igrati samo igre koje posjedujete. Iako su Anbernicove konzole ili Retroid Pocket 2/2+ jeftinije i objektivno praktičnije opcije koje, zahvaljujući emulatorima, pokrivaju desetljeća igara, Analogue Pocket je ultimativno iskustvo za kolekcionare retro naslova.

Kad smo već kod retro gaminga, svakako treba spomenuti veliki povratak legendarne Amige 500 u mini verziji. A500 Mini dolazi s 25 igara, ali to će biti moguće proširiti uz pomoć USB-a, što znači da ćete moći zaigrati sve igre za Amigu. Ilegalno, ali moći ćete.

Stiže i Astro City Mini V koji će se ovog puta koncentrirati na vertikalne arkadne hitove kao što su Zaxxon, Action Fighter, Raiden, Batusugun, Strikers 1945, Moon Cresta i slične.

Intellivision Amico pokušava se ubaciti na Nintendov teren s retro igrama za cijelu obitelj, ali ciljana skupina za ovu polu-retro konzolu je u najmanju ruku zbunjujuća jer malo se tko sjeća igara za Intellivision koji se prvi put pojavio 1979., a s cijenom od gotovo 300 dolara, teško je da će pronaći prevelik broj kupaca. Od neobičnih konzola tu je i Playdate koji je teško objasniti jer za igru, osim klasičnih kontrola, koristi i ručicu koju koristite kao kontroler, a uz sve to ekran nije u boji.

Zapravo, najbitnija konzola je Steam Deck koji je u javnosti percipiran kao direktna konkurencija Switchu iako to ne želi biti i objektivno nije. Naime, ako ne znate o čemu je riječ, Steam Deck je Valveov prijenosni PC i prve reakcije su odlične. Izgleda bolje od Switcha, ima jače performanse, također ga je moguće spojiti na TV, povezati kontrolere za konzole, djeluje kvalitetnije i omogućava igranje više-manje svih igara koje možete igrati i na PC-ju. Uzmemo li u obzir sve ono što je već dostupno za računala i na to dodamo sve Sonyjeve ekskluzive koje će ubuduće redovito dolaziti i na PC, Microsoftov Game Pass i xCloud i činjenicu da je pitanje sekunde kada će netko upogoniti emulatore za sve retro konzole ikad – Steam Deck je ultimativna prijenosna konzola i nadamo se da će uspjeti pustiti korijenje.

Komentari