DOBRONIĆ: Sudovi rade u potpuno neadekvatnim uvjetima i to jedan velik problem

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizirala je 14. okrugli stol na temu Položaj pravosuđa u trodiobi vlasti i njegovoj društvenoj odgovornosti. Naglašeno je kako je zbog loše percepcije javnosti o pravosuđu potrebno sve sudske presude javno objaviti, napraviti analizu o dugotrajnosti postupak ali i ukidanju presuda te smanjiti priljev predmeta koji su nepotrebni. Rečeno je i da treba promijeniti uvjete u kojima suci rade te regulirati plaće.

– Čitava bit bit svodi se na to da ako dojam o pravosuđu nije dobar, a on kod nas nije dobar, to ima za posljedicu nepovjerenje u pravosudne institucije, kad nema povjerenja gubi se autoritet a kad nema autoriteta onda se ne može stvoriti društvena funkcija, rekao je na okruglom stolu akademik Jakša Barbić, predsjednik Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU-a.

– Zato treba objaviti sve sudske odluke, mi inzistiramo na tome, ne izbor odluka, nego sve, tako da svatko može vidjeti kako pojedini sudac sudi i onda se može stvoriti pravi dojam o pojedinom sucu i o sudu i na kraju o cijelom pravosuđu, istaknuo je akademik Jakša Barbić.

– Sudovi rade u potpuno neadekvatnim uvjetima i kad su već suci nezadovoljni i sudski savjetnici i službenici, onda je i to jedan velik problem. A opet je problem i to kada, ako jednim dijelom i oni ne rade do kraja onako kako bi trebalo. Teško je izdvojiti što je najveći problem, što kažu, postoje objektivne teškoće i subjektivne, izjavio je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić.



– Sve ova promjene i reforme o kojima se govori, a to je, ne znam, sad ćemo promijeniti deset članaka Zakona o kaznenom postupku ili 20 članaka o parničnom postupku, neće nikakvo riješenje dati. Dakle, nama su potrebne strpljive, sistemske promjene koje, po mom sudu, kreće od promjene Ustava, od promjene ustavnih odredbi o DSV-u pa onda naravno i dugotrajnog mijenjanja prakse koja danas nije dobra i zato govorim o toj slici država u državi, izjavio je prof. dr. Ivo Josipović s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Komentari