Dodik: BiH bi trebala podnijeti aplikaciju za članstvo u BRICS-u, EU ima alternativu

Darko Tomaš/Cropix

Srpski lider u BiH Milorad Dodik najavio je u ponedjeljak da će vlasti srpskoga entiteta uskoro pokrenuti inicijativu za priključenje bloku pet brzorastućih gospodarstava (BRICS) koji se otvara za nove članice dok, naprotiv, Europska unija postavlja ‘nejasne uvjete’.

Europska unija ima alternativu. S obzirom da iz Bruxellesa uvijek dolaze novi i nejasni uvjeti za prijem u Europsku uniju, smatram da bi Bosna i Hercegovina trebala podnijeti aplikaciju za članstvo u BRICS-u, objavio je Dodik na profilu platforme X (bivši Twitter).

Takav zahtjev Bosne i Hercegovine BRICS (nazvan prema pet zemalja Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) bi prihvatio prije nego Europska unija, smatra Dodik.

U narednim danima predstavnici institucija iz Republike Srpske uputit će vlastima BiH prijedlog za razmatranje takve inicijative, dodao je Dodik.



Vlasti Republike Srpske predvođene predsjednikom entiteta Miloradom Dodikom snažno su sukobljene sa Zapadom, administracijom Sjedinjenih Država koje su nedavno sankcionirale više njegovih bliskih suradnika, a Europska unija blokirala je financiranje više projekata na području tog entiteta.

Sankcije su odgovor Zapada na poteze srpskih vlasti koje osporavaju državne institucije BiH.

Istodobno Dodik gaji jako dobre odnose s Rusijom i njezinim predsjednikom Vladimirom Putinom. Na upravo završenom trodnevnom summitu zemalja BRICS-a blok je odlučio proširiti se za pet novih članica kako bi ubrzao preoblikovanje svjetskog poretka kao alternativu zapadnom sustavu.

Komentari