Dodik kazneno prijavio Schmidta jer se ‘lažno predstavlja kao visoki predstavnik’ u BiH

Foto: Twitter

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik priopćio je u subotu da je podnio kaznene prijave protiv visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

“Podnio sam kaznene prijave protiv Christiana Schmidta i Dragana Prusine, direktora ‘Službenog lista BiH’.

Protiv Schmidta kaznenu prijavu sam podnio Okružnom javnom tužiteljstvu u Banjoj Luci jer se već duže vrijeme neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za što nema odluku Vijeća sigurnosti UN-a. U namjeri da se RS nanese šteta, Schmidt se ‘lažno predstavlja kao službeno lice’ znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10. Daytonskog mirovnog sporazuma (op.a. Dodik i vlast u RS ne priznaju Schmidta za visokog predstavnika u BiH). Time je on počinio kaznena djela neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje po članovima 310. i 313. Kaznenog zakona RS.

Protiv Dragana Prusine podnio sam kaznenu prijavu Tužiteljstvu BiH jer je kao direktor ‘Službenog lista BiH’, svjesno kršeći zakon, svojim utjecajem, postupanjem i odlukama omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika u ‘Službenom listu BiH’ usljed čega je nastala teža povreda prava RS. Prusina je time počinio kaznena djela zloupotrebe položaja i nesavjestan rad u službi po članovima 220. i 224. Kaznenog zakona BiH”, napisao je Dodik na Twitteru.



Podsjetimo, Dodik je potpisao u petak ukaz o proglašenju zakona što ga je ranije poništio visoki predstavnik Christian Schmidt nastavljajući tako zaoštravati sukob s međunarodnom zajednicom. Sam Schmidt je naknadno izjavio da postoji i opcija da iskoristi svoje ovlasti kako bi smijenio Dodika.

Komentari