Dodik nakon proslave nastavlja s provokacijama: ‘Nećemo popustiti ni pred kakvim prijetnjama’

Foto: Antonio Balic/CROPIX

Čelnik bosanskih Srba, Milorad Dodik, najavio je da vlasti Republike Srpske nastaviti s dosadašnjom politikom i neće popustiti ni pred kakvim prijetnjama, nakon što je primio niz osuda nakon proslave 9. siječnja kao dana RS. Nakon što je Ustavni sud BiH obilježavanje tog datuma proglasio neustavnim, Dodik je na društvenoj mreži X poručio da su sve takve reakcije za njega i njegove suradnike samo dokaz da su na pravom putu.

“Nikakve prijetnje koje slušamo godinama, pa i u ovim danima slavlja, nikada to neće promijeniti, samo su ojačale naše uvjerenje da je ono što radimo ispravno. Nema te sile koja može doći i nametnuti bilo kojem Srbinu da voli neku tamo izmišljenu Bosnu”, istaknuo je Dodik.

Foto: Facebook

Zatražili procesuiranje dužnosnika
Veleposlanstvo SAD-a i visoki predstavnik za BiH, Christian Schmidt, zatražili su procesuiranje dužnosnika koji su sudjelovali u proslavi, tvrdeći da ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH, što predstavlja kazneno djelo s propisanom zatvorskom kaznom. Tužiteljstvo BiH trenutačno prikuplja dokaze i procjenjuje postojanje elemenata kaznenog djela kod sudionika proslave.

Dodika 17. siječnja očekuje nastavak suđenja po optužnici za nepoštovanje odluka visokog predstavnika, a prijetnje veleposlanstava neće ga zastrašiti u njegovu opredjeljenju jačanja RS.



Antonio Balić/Cropix

Izrazio podršku osuđenim ratnim zločincima
Tijekom proslave 9. siječnja, Dodik je izrazio podršku osuđenim ratnim zločincima Karadžiću i Mladiću, nijekao genocid u Srebrenici te izrazio prijetnje nestankom BiH i osamostaljenjem RS. Nijekanje ratnih zločina predstavlja kazneno djelo, no Dodik tvrdi da će nastaviti s radom na jačanju RS unatoč mogućnosti novih optužnica.

Dodik: Cilj zapada je obesmisliti Republiku Srpsku i stvoriti centraliziranu BiH

Incidenti širenja međunacionalne mržnje zabilježeni su tijekom i nakon proslave, uključujući pucanje u zrak pored kuća bošnjačkih povratnika, ispisivanje grafita potpore Mladiću te paljenje zastave RS u Zenici.

Komentari