Dodik napustio sudnicu i odmah počeo s vrijeđanjem: “Taj jedan smrad Schmidt i kreten Murphy…”

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, uputio je izrazito oštre riječi prema američkom ambasadoru u Bosni i Hercegovini, Michaelu Murphyju, i visokom predstavniku za BiH, Christianu Schmidtu, u izjavi za medije koja je uslijedila nakon sudskog procesa.

“Taj jedan smrad Schmidt i kreten Murphy smišljaju kako da zagorčaju život BiH i rade to najbolje moguće. Oni odlučuju tko bi što trebao poslušati. U Republici Srpskoj nitko to ne čita niti koristi, a ako i koristi to, koristi za WC. Pokušavaju da se nameću s legalno izabranim organima, oni najviše skrnave sve ovo”, poručio je Dodik, prenosi Dnevno.hr.

‘Ne igrajte se s Republikom Srpskom’
Naglasio je i kako dolazak na sud nije priznanje procesa. “RS je u ustavnom poretku BiH i RS pristaje na ustavnu BiH, a ne na Schmidta i Murphyja”.

Osvrnuo se i na visokog predstavnika, rekavši da je “neizabrani stranac koji odlukom mijenja zakon i dovodi do sudskog procesa, to nema u svijetu”.



“Ne igrajte se s Republikom Srpskom, ne prihvaćamo Schmidta. Ako netko želi favorizirati Schmidta i njegovu plaću od 24.000 eura to nije naša stvar”, poručio je Dodik.

Izvanraspravno vijeće Suda BiH je donijelo rješenje kojim je odbijen zahtjev da se Miloradu Dodik sudi u Banja Luci.

Pored Dodika, u istom predmetu podignuta je optužnica i protiv vršitelja dužnosti direktora Službenog glasnika RSMiloša Lukića.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. srpnja ove godine u Banja Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

Ispred Suda Bosne i Hercegovine danas se okupila grupa građana koji daju podršku Dodiku, pred početak suđenja.

Među okupljenim, pored predstavnika boračkih organizacija, saveza i udruženja iz RS-a, bili su i dužnosnici iz Republike Srpske Staša Košarac, Željka Cvijanović, Nenad Nešić, Radovan Višković…

Komentari