Dodik opet nahvalio Putina: ‘Rusija širi mir i stabilnost, Republika Srpska duguje vječitu zahvalnost…’

Foto: Twitter

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik ponovo je u petak hvalio Rusiju, a posebice njezinu diplomaciju tvrdeći kako ona svijetom širi mir i stabilnost.

Iz Dodikova su ureda medijima dostavili izjavu u povodu 10. veljače, koji Rusija obilježava kao dan svoje diplomacije, a predsjednik Republike Srpske to je iskoristio kako bi još jednom nekritički veličao sve što Moskva radi.

Ocijenio je kako današnji diplomati Rusije, zemlje koja je započela agresivni rat protiv Ukrajine, nastavljaju tradiciju svojih prethodnika “radeći na dobrobit svoje, ali i zemalja širom svijeta, vodeći mirotvornu politiku s ciljem stabilne budućnosti čovječanstva i poštujući temeljna načela međunarodnog prava i uloge Ujedinjenih naroda”.

Dodik tvrdi kako je tako bilo i u slučaju BiH, odnosno kako je Moskva dosljedno zagovarala poštivanje Daytonskog sporazuma. Po njegovim riječima, Republika Srpska duguje “vječitu zahvalnost” nekadašnjem veleposlaniku Rusije pri UN-u Vitaliju Čurkinu, jer je on svojim glasom spriječio da se u Vijeću sigurnosti svjetske organizacije izglasa rezolucija o osudi genocida u Srebrenici što su ga u srpnju 1995. nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. Rezoluciju je u povodu 25. obljetnice tog zločina predložila Velika Britanija, a Rusija je uložila veto.



“Veliki svjetski diplomat (Čurkin) pokazao je tada svoje pravdoljublje, nesalomljivost i hrabrost”, kaže sada Dodik, na čiji je poticaj u Istočnom Sarajevu zbog glasanja u Vijeću sigurnosti postavljena spomen-ploča na kojoj piše “Hvala za rusko ‘ne'”.

Dodik je u siječnju izazvao skandal odlukom da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, glavnom kreatoru agresije na Ukrajinu, dodijeli odličje RS-a.

 

Komentari