Dodik u Beogradu govorio o neovisnosti Republike Srpske; Vučić: Dayton je suština, Srbija podržava taj sporazum

Foto: Twitter

Daytonski sporazum je suština i Srbija će podržati sve što se dogovore tri konstitutivna naroda u BiH, a što je u skladu s tim sporazumom, poručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslije sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Beogradu.

Vučić je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji rekao da ga je Dodik izvijestio o situaciji u BiH, stajalištima Banje Luke i pokušaju RS-a da sačuva prava stečena sporazumom u Daytonu kojim su okončani ratni sukobi u BiH 90-ih godina prošlog stoljeća. “Rekao sam u ime Republike Srbije da je Daytonski sporazum suština i da ćemo podržati sve što se dogovore tri konstitutivna naroda u BiH, a što je u skladu s Daytonskim sporazumom”, kazao je Vučić.

On je najavio zajedničku izgradnju dva memorijalna centra u Donjoj Gradini i jednog u Beogradu posvećenih jasenovačkim žrtvama, naglasivši da je i poglavar SPC-a, patrijarh Porfirije, prihvatio sudjelovanje u tom projektu.

Srpska pomoć Republici Srpskoj
Vučić je rekao i da će Srbija nastaviti pomagati Republici Srpskoj i najavio podršku za još pet općina u tom entitetu BiH, s kojim Srbija po Daytonskom sporazumu ima posebne veze.

Dodik je novinarima prenio da je Vučića izvijestio o “unutarnjim problemima u BiH” koji su, po njegovoj ocjeni, “kulminirali bezobraznim načinom rješavanja imovine”. On je ustvrdio da je cilj “razgraditi ustavni položaj RS-a” i postaviti imovinu “kao problem na razini BiH”.

Ako se bude inzistiralo na tome, dodao je, vlastima u RS-u bit će onemogućeno da razgovaraju s investitorima.

Naglasio je da vlasti u RS-u inzistiraju jedino na poštivanju Daytonskog sporazuma, Ustavu RS-a i poštivanju cjelovitosti BiH. “Naša obrana jest da ćemo mi najozbiljnije razmišljati o tome da donesemo odluku o samostalnosti Republike Srpske”, rekao je Dodik.

 

Komentari