Dodik žestoko optužio Bošnjake, kaže da prizivaju rat: ‘Nismo tako laka meta kako neki misle’

Foto: Twitter

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik izjavio je kako se u provedbi svoje politike oslanja na potporu Srbije, Mađarske, Rusije, Kine i Azerbejdžana no računa i na odnose s Hrvatskom.

U opširnom intervju za banjolučki list “Glas Srpske” od subote najavio je kako će već u travnju putovati u Rusiju gdje bi na sigurnosnom forumu u Sankt Peterburgu trebao biti među govornicima što je potvrda dobrih odnosa koje gradi s režimom Vladimira Putina.

Kazao je i kako bi želio dobre odnose sa SAD-om iako je osobno zbog separatizma i korupcije pod američkim sankcijama još od 2017. godine a od prošle godine na “crnu listu” Washingtona dospjeli su i njegov sin Igor te kći Gorica.

Foto: Facebook

Za sve to krivi sadašnjeg američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphyja kojega naziva “nižerangiranim birokratom”.



“Mi nismo prekinuli ni odnos s Amerikom, već samo s njihovim osobljem. Biramo trenutak kad će Amerika postati pravedna iz naše vizure pa da razvijamo dalje odnose. Ono što ne želimo rehabilitirati jeste odnos s Britancima, jer oni su pokvareni i to su pokazali kroz povijest. Imamo kontakte s važnim ljudima iz EU-a. Najbolji odnos imamo sa Srbijom, tu je i Mađarska, Rusija i Kina se podrazumijevaju, tu je sada i Azerbejdžan. Nismo prekinuli ni naš odnos s Hrvatskom”, kazao je Dodik.

Obrušio se pak na predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića koji je otvoreno odbio Dodikov poziv da dođe u Banju Luku na proslavu 9. siječnja kao dana Republike Srpske.

Foto: Antonio Balic/Cropix

Milatović je kazao kako u tome ne kani sudjelovati jer podupire cjelovitu BiH a Dodik ga je zbog toga sada vrijeđao nazvavši ga “nadobudnim predsjednikom koji misli da je neka faca”.

Dodik je najavio i dalju radikalizaciju krize u BiH kazavši kako će parlament RS svakako do kraja siječnja usvojiti zakon po kojemu će taj entitet samostalno provoditi izbore bez obzira na ovlasti Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) a ponovo je prijetio blokadom države u slučaju da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne zakon o statusu državne imovine. Ipak je u tom scenariju izbjegao spomenuti proglašenje neovisnosti RS kazavši kako bi to uslijedilo samo u slučaju “nastavka represije”. Optužio je Bošnjake da oni kritikama na njegov račun prizivaju rat.

Dodik nastavlja s provokacijama: ‘Nema sile koja će zaustaviti proslavu 9. siječnja’

“Ovdje neće biti rata. Mi ga ne želimo. Nismo blesavi. Ako itko to želi, to su Bošnjaci. Ali, svi treba da znaju da RS nije zanemarila sistem svoje obrane i da nismo tako laka meta kako neki misle”, kazao je Dodik.

 

Komentari