DOGOVOR KOJI JE RAZBJESNIO GRČKU Turska i Libija mogle bi ujediniti napore u istraživanju plina u Sredozemlju

kremlin

Turska i Libija bi mogle voditi zajednička istraživanja u moru kod Cipra, u području bogatom nalazištima plina, izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan čija zemlja je s Tripolijem potpisala pomorski sporazum krajem studenoga.

“Tim sporazumom maksimalno smo povećali područje na kojem imamo ovlaštenja. Možemo voditi zajednička istraživanja” rekao je Erdogan na državnoj telelviziji TRT.

Takav dogovor je dodatno razbjesnio Grčku koja je kritizirala sporazum između Libije i Turske tvrdeći da se njime krši međunarodno pomorsko pravo. Grčka je prozvala taj dogovor apsurdnim jer ne uzima u obzir postojanje Krete između Turske i Libije.

Taj sporazum su 27. studenoga u Istambulu potpisali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i Fayez al-Sarraj, šef libijske vlade nacionalnog jedinstva, koju priznaje UN.



Grčka je u petak objavila da će protjerati libijskog veleposlanika, bijesna zbog sporazuma između Libije i Turske o granici između dviju država koja je postavljena u blizini grčkog otoka Krete.

Predsjednik je dodao da bi Turska mogla poslati novi brod za bušenja u istočno Sredozemno more.

Nekoliko turskih brodova već traže naftu i plin u moru kod Cipra, što izaziva napetosti s Europskom unijom.

Početkom studenoga je zbog turskog bušenja u blizini Cipra Europska unija toj zemlji najavila sankcije.

Komentari