Dolar oslabio, zbog neizvjesnost u vezi pregovora između SAD-a i Kine trgovalo se oprezno

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno, a smjer tržišta ponajviše je ovisio o vijestima u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,1 posto, na 28.015 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,15 posto, na 3.145 bodova. Nasdaq indeks skliznuo je, pak, 0,1 posto, na 8.656 bodova.

Podršku tržištu pružile su poruke iz Washingtona da trgovinski pregovori teku dobro i da je parcijalni dogovor blizu.

No, ulagači su bili oprezni jer nisu objavljeni nikakvi detalji, dok mediji pišu kako Peking traži da se ukinu carine kako bi se postigao dogovor o prvoj fazi sporazuma.



No, ostaje za vidjeti može li se dogovor postići prije 15. prosinca, za kada je Washington najavio uvođenje dodatnih carina na uvoz kineskih proizvoda.

U petak je Larry Kudlow, ekonomski savjetnik Bijele kuće, kazao da taj rok ostaje na snazi i dodao da se vode vrlo konstruktivni razgovori, gotovo svakodnevno, te da je dogovor blizu.

“Radi se o dva vrlo čvrsta pregovarača, koji se trebaju dogovoriti o mnogim teškim pitanjima. No, s obzirom na to što čujemo iz vrlo ozbiljnih izvora, čini se da će nekakav dogovor biti postignut”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Trgovinski rat usporio rast kineskog i američkog gospodarstva

To podržava nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva.

Zahvaljujući tome, na Wall Streetu se burzovni indeksi kreću oko 1 posto ispod rekordnih razina, dosegnutih tjedan dana prije.

Prošloga je tjedna objavljen i niz makroekonomskih podataka – od smanjenja trgovinskog deficita i zahtjeva za pomoć nezaposlenima do rasta narudžbi u tvornicama – koji ukazuju na nastavak znatnog, premda usporenijeg, rasta američkog gospodarstva.

Najviše pažnje privukli su podaci da je u studenome u SAD-u broj zaposlenih porastao za 266.000, znatno više nego što se očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 3,5 posto, najnižu razinu od 1969. godine.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,5 posto, na 7.239 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,5 posto, na 13.166 bodova, a pariški CAC 0,6 posto, na 5.871 bod.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, na 23.354 boda.

Dolar oslabio

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna oslabio prema košarici valuta, nakon dva tjedna rasta, a trgovalo se vrlo oprezno zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošloga tjedna 0,4 posto, na otprilike 97,85 bodova.

Pritom je tečaj eura prema dolaru porastao 0,4 posto, na 1,1060 dolara.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, za 0,8 posto, pa je njezina cijena skliznula na 108,60 jena.

kako nema nikakvih detalja o mogućem sporazumu i kako mediji pišu da Peking traži ukidanje carina kako bi se postigao dogovor o prvoj fazi sporazuma, na tržištima je vladao oprez.

Zbog toga je vrijednost dolara prema košarici valuta u petak ujutro skliznula na 97,35 bodova, najnižu razinu u mjesec dana.

Međutim, do kraja dana dolar se oporavio zahvaljujući boljem nego što se očekivalo izvješću o zapošljavanju u SAD-u, koje ukazuje na znatan rast najvećeg svjetskog gospodarstva, zbog čega nema razloga za daljnje smanjenje kamatnih stopa američke središnja banke.

U petak je, naime, objavljeno da je u studenome u SAD-u broj zaposlenih porastao za 266.000, znatno više nego što se očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 3,5 posto, najnižu razinu od 1969. godine.

Idućega se tjedna održava posljednja sjednica čelnika američke središnje banke u ovoj godini. Ne očekuju se nikakve promjene u monetarnoj politici jer gospodarstvo solidno raste i jer je Fed već u tri navrata ove godine smanjio ključne kamatne stope.

Komentari