Dolazi iščekivano ljeto: U Hrvatsku uskoro stiže toplinski val, temperature će ići gore i do 35 Celzijevih

Foto: Ivo Ravlic / CROPIX/ilustracija

U Hrvatsku stiže prvi toplinski val, ali već se nazire i nova promjena vremena. Već danas će biti sunčano, vrlo toplo, ponegdje i vruće. U unutrašnjosti će mjestimice biti umjerene naoblake, a vjetar slab do umjeren jugozapadni, u višim predjelima mjestimice s jakim udarima. Na moru ujutro burin, potom do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 28 i 32 Celzijevih stupnjeva, prognozira DHMZ.

“Idućih dana na kopnu pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće. U srijedu u sjeverozapadnim krajevima uz umjeren i jak razvoj oblaka lokalno može biti pljuskova i grmljavine. U utorak vjetar povremeno umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 28 do 33°C. Na Jadranu većinom sunčano i stabilno, na sjevernom dijelu uz povremeno malu do umjerenu naoblaku. Dnevna temperatura većinom od 30 do 33°C, a i noći će biti tople s temperaturom zraka uglavnom višom od 20°C. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Temperature će rasti kako će tjedan ići dalje, a prvi pravi dan toplinskog vala očekuje se u četvrtak. Tada bi temperature mogle lokalno prelaziti 35. Stoga je na snazi upozorenje DHMZ-a na prvi ovogodišnji toplinski val.

Jako tople bit će i noći, osobito na moru, s temperaturom uglavnom višom od 20, prognozira meteorologinja Tea Blažević za N1.



Čini se da bi promjena trebala stići s petka na subotu.

Već drugom dijelu petka treba računati na mogućnost kiše i pljuskova s grmljavinom, lokalno obilnije. S obzirom na to da će se tlo prilično zagrijati, nailaskom vlažnijeg zraka moguće je lokalno nevrijeme. Temperature će se ponegdje i osjetnije spustiti, osobito na kopnu.

Komentari