Dolenec: Mjera roditelj odgojitelj je bila fiskalno neodrživa; Markić: Razočarani smo odlukom suda

Pixabay

Visoki upravni sud u ponedjeljak je odlučio da je nova gradska odluka o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje u Zagrebu zakonita, pa će se ona smanjiti na iznos minimalne hrvatske plaće od 1. travnja.

Naknada se dodatno smanjuje od 1. srpnja na 50 posto minimalne plaće, dok već u rujnu ove godine iz mjere izlaze oni roditelji čije je najmlađe dijete navršilo sedam godina. Vijeće za ocjenu zakonitosti općih akata, čija je predsjednica Sanja Otočan, u presudi je odbacilo navode udruga roditelja odgojitelja koje su tvrdile da odluka nije zakonita. Time je i povuklo privremenu mjeru obustave primjene odluke.

– Korisnicima mjere ostavljeno je duže razdoblje prilagodbe na novonatstale okolnosti, a novčana pomoć ne prestaje zasnivanjem radnog odnosa niti upisom djeteta u vrtić. (…) Stoga smatramo da prijedlog treba odbiti, staviti izvan snage rješenje o obustavi izvršenja sporne odluke i odbiti zahtjev za naknadu troškova spora, izjavila je sutkinja Ljiljana Karlovčan Đurović.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je da se odluka odnosi na 5380 korisnika novčane pomoći. Iz mjere će u listopadu izaći oko 55 posto korisnika.



– Pozdravljamo ovu odluku, njoj smo se nadali i očekivali smo je, rekla je Dolenec novinarima.

Poručila je kako je mjera roditelj odgojitelj bivše vlasti bila fiskalno neodrživa, ali i neustavna i nepravedna jer je ženama branila sudjelovanje na tržištu rada.

– Na nju je do danas ukupno potrošeno 2,4 milijarde kuna, a samo prošle godine 520 milijuna kuna, rekla je Dolenec.

– Uštede prioritetno usmjeravamo na izgradnju kapaciteta dječjih vrtića. Time se oslobađa oko 160 milijuna kuna ove godine, koja idu u izgradnju i prenamjenu dječjih vrtića i povećanje njihovih kapaciteta, naglasila je Dolenec.

Predsjednica Udruge u ime obitelji Željka Markić izrazila je nezadovoljstvo odlukom Visokog upravnog suda.

– Jako nam je žao da Visoki upravni sud nije obavio svoj posao i osigurao zakonsku zaštitu obitelji koje se brinu o 20.000 djece u Zagrebu. Razočarani smo odlukom, sud nije uzeo u obzir jasne argumente koje smo podnijeli, istaknula je u izjavi medijima ispred sjedišta suda.

Najavila je da će udruge roditelja odgojitelja protiv ovakve presude Visokog upravnog suda zatražiti pravnu zaštitu na Ustavnom sudu.

– Ova pravna nesigurnost koju je stvorio Grad Zagreb, a sada i Visoki upravni sud, je sramotna. Mi ćemo se Ustavnom sudu obratiti jako brzo, a od njega očekujemo da stane u zaštitu roditelja odgojitelja, rekla je Markić.

Predsjednica Udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko rekla je da će u rujnu preko pola korisnika ostati bez novčane naknade te upozorila da je to veliki problem za tržište rada i socijalni sustav.

Na najave novih tužbi udruga roditelja odgojitelja, Dolenec je poručila kako će grad nastaviti planirati proračun prema svojim odlukama.

– Ako u nekom trenutku bude neki drugi pravni ishod, mi ćemo se tome prilagoditi. Ali ne vjerujemo više u takvu mogućnost, poručila je Dolenec.
Kronologija

Udruge su prvi put zatražile zaštitu suda na odluku grada po kojoj su se već u svibnju primanja za roditelje odgojitelje trebala biti drastično smanjena – sa 65% bruto plaće u gospodarstvu u Zagrebu, na tisuću kuna i da se skrati tako da je primaju do 7., a n do 15. godine djeteta.

Visoki upravni sud je to u srpnju odgodio s objašnjenjem da korisnicima treba više vremena za prilagodbu, te da im treba osigurati kompenzacijske mjere.

Gradska skupština potom je u rujnu donijela odluku po kojoj bi smanjenje naknade krenulo od 1. travnja 2023. kad bi se naknada smanjila sa 65% prosječne bruto plaće u gospodarstvu u Zagrebu na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj, a od 1. srpnja na 50% minimalne plaće.

Komentari