Domovinski pokret se obraća javnosti: ‘Otvoreni smo, bez rukavica i bez ičega’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić i glavni tajnik Josip Dabro danas su dali izjavu za medije.

Trenutno niti jedna od velikih stranaka, HDZ i SDP, nemaju dovoljno mandata u Saboru da bi formirali većinu koja bi izglasala novu vladu Republike Hrvatske. U tijeku su žestoki pregovori, a trenutno je najbliži sastavljanju vlade HDZ na čelu s Andrejem Plenkovićem koji su na izborima završili kao relativni pobjednik osvojivši 61 mandat. Za formiranje većine potreban im je Domovinski pokret ili barem dio Domovinskog pokreta. U međuvremenu, s oporbene ljevice stižu pozivi centru i desnici da se svi udruže i formiraju većinu koja bi srušila HDZ.

Ukoliko Domovinski pokret pristane, moguća je formacija široke anti HDZ većine, ali neslužbeno se doznaje kako je Domovinski pokret skloniji formiranju većine s HDZ-om zbog velikih ideoloških razlika s dijelom ljevice.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Predsjedništvo u 18 sati

“Danas u 18 sati imamo predsjedništvo i dat ćemo izjavu za medije nakon toga. Volio bih da znamo tko je pregovarač u ime lijeve strane”, rekao je uvodno Radić.



“Ne stignem se svima obratiti i odgovoriti. Mi smo pri kraju procesa što se tiče odbora. Danas u 18 imamo predsjedništvo, to će trajati do kasno u noć. Što se tiče ostalih stvari, imamo neformalne razgovore. Nije mi jasno s lijeve strane s kim bismo trebali pregovarati. Mi ćemo danas završiti naš dio i imat ćemo formalni tim i krenuti u pregovore. Sutra krećemo u pregovore”, rekao je Radić.

“Naš stav znate. Mi smo formalisti. Odluka predsjedništva od prije dvije godine je da ne možemo ići sa SDSS-om. Mi to moramo poštivati. Nisu razlozi tome nekakve netrepeljivosti”, rekao je.

“Mi ne računamo na ništa. Tek krećemo na pregovore. Vidio sam jako puno spinova i kategorički tvrdim da ništa od toga nije jasno. Nismo tražili nikakva ministarstva jer nismo imali nikakve pregovore s nikim. Imali smo neformalne razgovore, ali to nisu pregovori. Nitko nam ništa nije nudio”, dodao je.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX
*** Local Caption ***

O opozivu Plenkovića

Komentirao je izjavu Sandre Benčić. “Bio sam s njom na puno sučeljavanja i otprilike mi je jasno kako ona radi”, kaže. “Imat ćemo pregovore sa svima i svi su ravnopravni. Te ad hoc većine, ništa od toga”, dodaje.

Ćipe se osvrnuo na svoje izjave iz sabora u kojima je spominjao Plenkovića:

“To je bio opoziv Andreja Plenkovića u 1 sat navečer. Aludirao sam da su ukrali dva referenduma. Kuščević i ekipa su ukrali. Ne bježim od svoje izjave. Tad što sam rekao je to stajalo, stoji i danas. Ukrali su referendum. Sad to vadite iz konteksta. Ljudi su skupili referendumske inicijative. nije bilo referenduma. To je činjenica”, rekao je Ćipe i dodao da će o svemu pregovarati.

Ćipe upozorava na laži koje se šire o DP-u: ‘Nikad nisam izgovorio za Plenkovića da je lopov’

Na upit povlače li kaznenu prijavu protiv Andreja Plenkovića, Radić je iznervirano rekao “ako ćemo se ponašati kao vi, neće biti vlasti nikada”. “DP će pregovarati sa svima. Neka ljevica i Most naprave pregovarački tim. Neću povući kaznenu prijavu protiv Plenkovića, kako se povlači kaznena prijava?”, rekao je Radić.

Ćipu su tražili da komentira izjave Milorada Pupovca. “Rekli smo da nećemo nikad s SDSS-om. Otvoreni smo, bez rukavica i bez ičega. Ne zanima me kako Pupovac priča kod Aleksandra Stankovića”, rekao je Ćipe.

Novinarka je Marija Radića upitala da komentira snimke koje su portali objavili, na kojima navodno pjeva srpske pjesme, te ga je upitala je li imao problema u stranci zbog toga.

Radić kakvog niste vidjeli do sada: Svira gitaru i lagani rock, a evo zašto je ušao u politiku

Radić se glasno nasmijao i odgovorio: “Na to nisam htio odgovarati jer imam dokaze da je riječ o montiranoj snimci. To što je taj medij napravio je utuživo, ali nisam hrio pokretati tužbe. Na originalnoj snimci se čuje da je pjesma bila sevdah. Na nepostojeće situacije dobijete nepostojeći odgovor”, odgovorio je Radić, a novinarka ga je upitala sluša li on rock: “Ja sam svirao rock i punk, nije to moj svjetonazor. Mogu vam sada ovdje donijeti električnu gitaru i zasvirati”, rekao je.

Komentari