Domovinski pokret zabija klin: Prisilio HDZ da bira – Anušić ili Plenković

Goran Mehkek/Cropix

Potez koji je u četvrtak povukao Domovinski pokret, tražeći da se u Skupštini Osječko-baranjske županije raspravlja o naravi nedavnog katastrofalnog požara u osječkom Drava Internationalu mogao bi imati vrlo neugodan učinak po odnose u HDZ-u na nacionalnoj razini, piše u utorak Večernji list.

DP, naime, traži da Županijska skupština, a zatim i osječko Gradsko vijeće, od Vlade zatraže proglašenje ekološke katastrofe. Isto to ranije su službeno zatražili župan Ivan Anušić i osječki gradonačelnik Ivan Radić, no to se na zadnjoj sjednici Vlade nije dogodilo, a po onom što nam govore izvori bliski Banskim dvorima, veliko je pitanje hoće li katastrofa uopće i biti proglašena.

Što znači da će HDZ-ovi županijski zastupnici i gradski vijećnici biti prisiljeni birati između lojalnosti Anušiću ili Andreju Plenkoviću.

Da je DP itekako svjestan kako ovim potezom zabija klin među HDZ-ovce na Istoku Hrvatske i stranačke središnjice u Zagrebu bilo je jasno iz onog što je na konferenciji za novinare za vikend rekao drugi čovjek stranke Mario Radić.



– Imamo situaciju da župan i gradonačelnik traže proglašenje ekološke katastrofe, a da Andrej Plenković i njegova Vlada to ne podržavaju. Podsjetit ću da je na vlasti, i u državi i u županiji i u gradu, HDZ i iz tog razloga želimo vidjeti koji je HDZ na vlasti u županiji, a koji je na vlasti u gradu. Jer, kao što vidimo, HDZ koji je na vlasti u državi ne podržava proglašenje ekološke katastrofe – rekao je Radić i dodao kako će DP zato tražiti glasovanje o toj temi, pa da se HDZ-ovci jasno izjasne podržavaju li župana Anušića i gradonačelnika Radića ili podržavaju Andreja Plenkovića.

Jučer nam je pak kazao kako je DP, koji ima najveće oporbene klubove i u županiji i u gradu, već zatražio da o prijedlogu proglašenja ekološke katastrofe tematski raspravlja nadležni odbor u Gradskom vijeću, a rasprava na ovu temu u četvrtak će se održati na Županijskoj skupštini, pa očekuje da će tamo biti burno, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.

Komentari