Donosimo: Milanović je danas u dva navrata spominjao termin Treće republike. Evo što to znači

Goran Mehkek / CROPIX

Bit ću na kraju na legalan i pristojan način premijer, ali toj bandi neću reći kako. Pozivam hrvatske ljude, sve ljude ove zemlje da se ujedine protiv HDZ-a i bande Andreja Turudića. Glasali oni za SDP-ovu listu, za Možemo, za Domovinski pokret, za MOST, sve je dobro, ništa nije loše. Ovo su vremena u kojima se borimo virtualno, ne stvarno, ali na život ili smrt. Ovo radim iz osjećaja dužnosti, časti i osobne slobode. Glasajte za bilo koga osim za HDZ, ovo je borba za hrvatsku slobodu i za Treću hrvatsku Republiku.

Ovo je status predsjednika Zorana Milanovića koji je objavio prije otprilike pola sata na Facebooku. Drugi je ovo put danas da Milanović spominje termin Treće republike. Što to znači?

Milanović ponovo želi ući u povijest. Ušao je u povijest kao prvi bivši premijer koji je postao predsjednik, a sada želi postati – prvi hrvatski kancelar.

Ukratko, uvođenje kancelarskog sustava u Hrvatsku bi značilo da šef vlade mora biti prvo izabran u parlament, kao i svi ministri. Značilo bi to i da ministri prvo moraju postati saborski zastupnici, a kada bi pojedini ministar bio maknut s funkcije, naslijedio bi ga netko tko već sjedi u saboru.



Milanovićevo spominjanje Treće republike hoće reći kako je prva republika bila vrijeme Domovinskog rata i Franje Tuđmana, druga je bila vrijeme nakon trećesiječanjske koalicije i prelaska iz polupredsjedničkog sustava, a treća bi trebala biti vrijeme nakon što on postane mandatar.

Foto: Niksa Stipanicev/Cropix

 

Dva zeca jednim metkom

Ovaj politički trik Milanović želi provesti na način da bi on istovremeno bio i problem i rješenje. Prvo bi, nakon što postane premijer, na svom primjeru pokazao zašto je trenutni sustav loš, potom bi ponudio rješenje i jednim metkom ubio dva zeca. Ušao bi u povijest kao prvi hrvatski kancelar, što mu i jest namjera.

Nije još sasvim jasno je li Milanović samo osoba koja ima kompleks od toga da uđe u hrvatsku povijest ili je zaista tako velik politički um da može uvesti Treću republiku. Što je od toga točno – vrijeme će pokazati, ali s obzirom na dosta viđeno u proteklih nekoliko dana, ništa nas ne treba iznenaditi, a Milanović, čini se, ne planira stati sa svojom povijesnom ulogom čiji si je zadatak sam povjerio. Hoće ki za takvo što imati potporu, to ćemo vidjeti u razdoblju koje tek slijedi.

Takav sustav bi, podsjetimo, značio da će Hrvatska u budućnosti imati ceremonijalnog predsjednika koji neće imati nikakav legitimitet i bit će biran dvotrećinskom parlamentarnom većinom. To su ljudi koji su na određeni način zadužili Hrvatsku i tako bi im se odalo svojevrsno priznanje za minuli rad. Ima li takvih i koliko ih je, tek ćemo, jednom, vidjeti. Možda brzo, ako prođe Milanovićev plan, a možda i u nekoj (dalekoj) budućnosti.

Milanović brutalno izvrijeđao: ‘Grupa muljatora predvođena Šeparovićem… Nepismene seljačine’

Komentari