DORH demantirao natpise: Trenutak uhićenja uvijek ovisi o taktici i količini prikupljenih dokaza

DORH

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) danas je u kazalo kako su promašeni svi medijski natpisi koji govore o tajmingu uhićenja, a koji su proteklih dana objavljivani u medijima.

Tajming je bitan

Te izjave proteklih dana dali su i neki poznati političari od kojih ističemo izjavu SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba Joška Klisovića: ” Sumnja se nadvila nad tajmnig kada pravosuđe radi određene stvari. Ali, ja ću vjerovati da oni rade najbolje što mogu i da tajming ne definiraju političkim kriterijima.”

Tako je situaciju vidio i aktualni zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević: “Činjenica je da su uhićenja krenula nakon promjene vlasti. Najavili smo da će se riješiti korupcijska hobotnica, a uhićeni moraju dokazati svoju nevinost na sudu. Meni je bitno da se to počne račišćavati, bolje ikad nego nikad.”

Demantij DORH-a

Oni kažu kako je sve što se pričalo da su uhićenja povezna sa smrću Milana Bandića, totalna izmišljotina: “Mjere prisluškivanja koriste uz nalog suda i zakonske rokove. Uvijek ih pokušavamo koristiti što je dulje moguće jer na taj način dobivamo informacije o kaznenim djelima za koje ranije nismo znali. Trenutak uhićenja uvijek ovisi o taktici i količini prikupljenih dokaza.”



Također, ističu da se USKOK gradom Zagrebom i pokojnom gradonačelnikom bavi od 2013. godine: “On je bio dva puta pritvaran, ali i optužen te smo od 2013. do danas u više predmeta optužili 80 osoba sa ukupnom štetom za Grad Zagreb od 231 milijun kuna te ukupnom imovinskom koristi od 300 milijuna kuna.”

Isto govore i za Split:”Nikakvih kalkulacija niti kašnjenja nije bilo niti u akciji u gradu Splitu. Odbacujemo i sve kritike o uhićenjima sitnih riba i držanju predmeta u ladicama. Sitne ribe u korupciji ne postoje.”

U DORH-u ne gledaju blagonaklono ni na izjave gradonačelnika koji ovih dana u medijima govore da očekuju daljnja uhićenja: “Naše akcije kreću samo na temelju činjenica i dokaza. Također, poručujemo novim čelnicima lokalnih vlasti da ne čekaju da policija i USKOK pokucaju na vrata, nego da prijave sumnje o eventualnim kaznenim djelima ako ih ima, sada kada imaju pristup arhivama i dokumentaciji i na taj način pomognu i ubrzaju rad tužiteljstva.”

Komentari