DOŠAO JE I TAJ DAN! Ova odluka dugo se čekala: WHO proglasio kraj pandemije koronavirusa!

Pixabay

Globalna zdravstvena kriza izazvana virusom Covid-19 je gotova, više od tri godine nakon što je proglašena – kaže WHO.

Dakle, WHO je proglasio kraj izvanrednog stanja zbog covida-19, ustvrdivši da bolest koja je uzrokovala pandemiju postaje rutinska bolest.

Covid-19 će ostati prisutan, ali više ne uzrokuje valove hospitalizacija i bolesti kao nekad jer su ljudi diljem svijeta izgradili imunitet na virus, rekao je WHO.

Odbor za izvanredna stanja međunarodnih zdravstvenih propisa WHO-a raspravljao je o pandemiji u četvrtak na svom 15. sastanku o Covidu-19, a glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus složio se da bi trebalo okončati proglašenje izvanrednog stanja za javno zdravlje od međunarodnog značaja ili PHEIC.



“Više od godinu dana pandemija je u silaznom trendu”, rekao je Tedros na konferenciji za novinare u petak.

“Ovaj je trend omogućio većini zemalja da se vrate životu kakav smo poznavali prije Covid-19”, rekao je Tedros. “Jučer se odbor za hitna pitanja sastao 15. put i preporučio mi da proglasim kraj izvanrednog stanja u javnom zdravstvu od međunarodnog značaja. Prihvatio sam taj savjet.”

Organizacija je u siječnju 2020., oko šest tjedana prije nego što ju je okarakterizirala kao pandemiju, epidemiju koronavirusa proglasila hitnim javnozdravstvenim problemom od međunarodne važnosti.

Sjedinjene Države trebale bi dopustiti da izvanredno stanje u javnom zdravstvu zbog Covid-19 prestane 11. svibnja.

Od početka pandemije bilo je više od 765 milijuna potvrđenih slučajeva Covid-19, prema podacima WHO-a. Umrlo je gotovo 7 milijuna ljudi. Europa je ukupno imala najviše potvrđenih slučajeva, ali Amerika je prijavila najviše smrtnih slučajeva. Oko 1 od 6 ukupnih smrtnih slučajeva bilo je u SAD-u.

 

 

Komentari