Došlo je do velike zabune: Za izbor šefa DORH-a HDZ-u ne treba 76 ruku, već puno manje

Foto: Damjan Tadic/Cropix

U hrvatskom javnom prostoru, u medijima, došlo je do nevjerojatne zabune. Tjednima se tvrdi da je za izbor glavnog državnog odvjetnika potrebno 76 glasova, a zapravo ih je teoretski dovoljno – 39.

Glavni državni odvjetnik bira se, naime, u Saboru običnom, a ne većinom svih zastupnika. To znači da nije nužno da svi zastupnici vladajuće koalicije podrže Turudića.

Ništa se ne bi promijenilo i ako bi ih dio bio protiv ili suzdržan, pod uvjetom da se glasovanju ne odazovu svi oporbenjaci, a redovno ih nedostaje barem petnaestak, piše Novi list.

Primjerice, prošle godine 17 zastupnika opozicije nije došlo niti na glasovanje o opozivu premijera Andreja Plenkovića. Određena šansa za zaustavljanje Turudićevog imenovanja u Saboru je nepostojanje kvoruma.



Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Što je realno?

Kompletnoj oporbi bi se u miniranju kvoruma moralo pridružiti nekoliko zastupnika vladajuće koalicije i u tom slučaju u glasovanju ne bi sudjelovalo 76 zastupnika, koliko je minimum. Ali, nije realno očekivati da bi pojedini zastupnici parlamentarne većine išli čak dotle.

Ovo postaje velika međunarodna sramota: U Bruxelles stigla prijava protiv hrvatskog premijera

Podsjetimo, zbog njegovog imenovanja burno je već danima u hrvatskoj politici. Dok Plenković ostaje pri svome, u SDP-u traže raspuštanje Sabora, dok Možemo prijeti da će, ako premijer ne povuče kandidaturu Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, slučaj iznijeti pred Europsku komisiju.

Komentari