Dragan Čović traži smjene: Sumnjiv je cijeli izborni proces koji je vodio SIP

Foto: Damir Krajač/Cropix

Dom naroda parlamenta BiH danas je odbio izvještaje o djelovanju Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), a rasprava o tim dokumentima zastupnicima iz reda Hrvata i Srba bila je povodom da inzistiraju na smjeni članova tog tijela, uz ocjenu kako je to bitan preduvjet regularne provedbe budućih izbora.

Pred zastupnicima su se našli izvještaj o provedbi zakona, za koje je zadužen SIP, kao i izvještaj o provedbi općih izbora 2022. godine, a predsjednik SIP-a Suad Arnautović je u obrazlaganju tih dokumenata na sjednici Doma naroda kazao kako je to tijelo suočeno s brojnim izazovima poput nedostatka osoblja, opreme i problema s financiranjem provedbe izbora.

“Sve je to imalo domino efekt”, kazao je Arnautović dodajući kako su članovi SIP-a bili pod kontinuiranim pritiskom i napadima, uključujući tu razdoblje pripreme i provedbe općih izbora 2022. godine. Istaknuo je kako su gotovo sve sudske provjere njihova rada potvrdile zakonitost odluka koje je SIP donosio.

“Ne mogu imati povjerenje u u sadašnji saziv tog tijela”
Kazao je i kako se SIP već duže razdoblje zalaže za uvođenje novih tehnologija ne bi li se poboljšala transparentnost i integritet izbornog procesa, no da do sada na to nije bilo nikakve reakcije političkih struktura u BiH.



Foto: Antonio Balic/Cropix

Reagirao je ipak visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt, koji je 19. prosinca vlastima u BiH ostavio rok od najviše tri tjedna da donesu upravo takve tehničke izmjene izbornog zakona s ciljem onemogućavanja izbornih prevara poput identifikacije glasača otiskom prsta i skeniranja glasačkih listića.

Ne dogodi li se to, najavio je Schmidt, izmjene zakona nametnut će on, a vlastima u BiH ostat će zadaća da to provedu. No zamjenik predsjedatelja Doma naroda i ujedno čelnik HDZ BiH Dragan Čović tijekom rasprave o radu SIP-a kazao je kako se u sadašnji saziv tog tijela ne može imati povjerenje jer u njemu sjede osobe koje su bliske nekim političkim strankama.

Foto: Antonio Balic / CROPIX

“SIP je uspostavljen sukladno nalogu Stranke demokratske akcije (SDA) i njenim partnerima kada su imali većinu u parlamentu mimo zakona i mimo ustava kako bi napravili kaos u izbornom procesu”, kazao je Čović.

“Sumnjiv je cijeli izborni proces koji je vodio SIP”
Ocijenio je i kako je cijeli izborni proces koji je vodio SIP zbog toga sumnjiv, a smatra kako su u zloporabama i krivotvorenju rezultata izbora sudjelovali i nedavno uhićeni te pritvoreni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (SIP) Osman Mehmedagić.

Njih su dvojica pod istragom zbog sumnje da su nezakonito prisluškivali suce i tužitelje, a Čović sada kaže kako su Debevec i Mehmedagić sve to radili “po volji jedne obitelji” smjerajući time na čelnika SDA Bakira Izetbegovića i njegovu utjecajnu suprugu Sebiju.

Izetbegović brani čast supruge Sebije: Obračun predvodi “nametnuta” vlada FBiH, predvođena SDP-om, NiP-om te Našom strankom

Čović tvrdi kako izmjene izbornog zakona koje traži Schmidt neće imati učinka ako se zakon ne promijeni i u dijelu koji se tiče načina izbora članova SIP-a.

Iz HDZ-a BiH ujedno traže da se najavljenim izmjenama izbornog zakona, osim uvođenja novih tehnologija, riješi i problem legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u tijelima vlasti, a posebice u Predsjedništvu BiH. Smjenu sadašnjeg saziva SIP-a traži i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik.

Komentari