DRAMA NA KOSOVU! Vučić je rekao da se neće ponoviti ‘Oluja’

Foto: Twitter

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju srbijanske vlade Petar Petković izjavio je u četvrtak navečer, u povodu ulaska dvjestotinjak kosovskih policajaca u sjeverni dio Kosovske Mitrovice, da će Srbija “razmotriti” povratak do 1000 pripadnika vojske i policije na Kosovo, sukladno Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

Tom rezolucijom, koja je donesena u lipnju 1999. uz okončanje ratnih sukoba na Kosovu, vojska i policija tadašnje SR Jugoslavije povukle su se s Kosova uz mogućnost da se – pod posebnim uvjetima – dio osoblja može vratiti.

Povratak osoblja obavit će se, kako je navedeno u Rezoluciji 1244 na koju se pozvao Petković, “uz nadzor međunarodne sigurnosne prisutnosti i bit će ograničeno na mali dogovoreni broj (stotine, ne tisuće)”.

Kosovski mediji na srpskom jeziku objavili su da je poslije 20 sati u četvrtak u sjeverni dio grada većinski naseljen Srbima ušlo između 200 i 300 policajaca u pratnji oklopnih vozila te da su se rasporedili na obodu grada. Petković je nakon toga sazvao izvanrednu konferenciju za novinare u Vladi Srbije.



‘Vučić je rekao da se neće ponoviti ‘oluja’, nisu to dobro shvatili’
„Predsjednik Aleksandar Vučić je puno puta dosad rekao da se neće ponoviti ‘pogrom’ ni ‘oluja’, a kao da mnogi, posebno na Zapadu, to nisu baš dobro shvatili”, rekao je Petković na izvanrednoj pressici u Vladi Srbije.

Navodi da je Albin Kurti sinoć nastavio s ‘protupravnim akcijama u cilju okupacije sjevera Kosova’.

“Nakon što je slavodobitno hapsio vino i rakiju, napadao ljude i obitelj Petrović, koja je vlasnik vinarije u Velikoj Hoči, Kurti i njegova policija su maltretirali našu djecu u vrtiću u Leposaviću. Jučer je u dvorištu vrtića bio KFOR, pa su se ispričali što su ušli u dvorište, pa eto i danas su opet zalutali, ali ovaj put ne pripadnici KFOR-a, već specijalne jedinice ROSU”, rekao je Petković.

Kosovo: Nisu specijalci već redovna policija
Tvrdi i da je, prema saznanjima Beograda, više od 300 pripadnika policije i ROSU jučer oko 20:30 sati ušlo na sjever Kosova ‘pod punom ratnom opremom’ i s oklopnim vozilima.

Beogradski mediji su prenijeli su da se radi o specijalcima, dok Vlada Kosova tvrdi da se radi o „redovnoj policiji“.

Kosovska policija je navela da je cilj dolaska ovih jedinica isključivo „zaštita etnički mješovitih dijelova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa Sjevera da se ne osjećaju sigurno“, piše Nova.rs.

Napetosti traju mjesecima
Napetosti na sjeveru traju već mjesecima, a nedavno su se intenzivirale u kampanji Prištine da uvede preregistraciju tablica za kosovske gradove izdanih u Srbiji na RKS tablice / Republika Kosovo, što lokalni Srbi uz potporu Beograda odbijaju, pa su njihovi predstavnici u znak prosvjeda napustili kosovske institucije.

Poslije niza pritisaka iz Bruxellesa i Washingtona postignuto je privremeno kompromisno rješenje, ali napetosti nisu prestale jer Priština želi uspostaviti sustav uprave na cijelom teritoriju Kosova, dok Beograd inzistira na poštivanju Briselskog sporazuma kojim se kosovska vlast, pod pokroviteljstvom EU-a, obvezala na formiranje Zajednice srpskih općina.

Petković je novinarima rekao da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sutra i sljedećih dana imati “važne razgovore”, a “kad dođe vrijeme” o zaključcima će izvijestiti javnost.

 

Komentari