Države diljem svijeta pokušavaju obuzdati širenje omikron-varijante koronavirusa

Ilustracija Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Munjevito širenje omikrona u svijetu. Države diljem svijeta pokušavaju obuzdati širenje omikron-varijante koronavirusa. Francuska joj želi stati na kraj booster dozama cjepiva, dok se protiv delta-varijante namjerava boriti strožim epidemiološkim mjerama.

Francuski ministar zdravstva poziva na brže cijepljenje te najavljuje da će argumentima braniti zakon po kojem će samo cijepljeni moći u kafiće, restorane, kina…

– Delta i omikron dvije su istodobne akumulirane prijetnje, ali odgovor je jedan: booster. Zato sam i postavio cilj od 25 milijuna doza u idućih 5 tjedana, kako bismo se zaštitili. To je prvi odgovor, a drugi su mjere kojima će se zaustaviti širenje delta-varijante, poput obveznog rada od kuće i ograničenja velikih okupljanja, rekao je francuski ministar zdravstva Olivier Veran.

U australskim saveznim državama dosad najveći brojevi zaraženih. Victoria ima 8577 novih slučajeva, no vlasti kažu da se australski zdravstveni sustav može nositi s posljedicama širenja omikrona.



– Ako imate neke simptome COVID-a, to nije hitan medicinski slučaj. Važno je reći, zbog porasta broja zaraženih koji imamo, da je težina bolesti oko 75 posto manja nego kod delta-varijante. Dakle, ovi veliki brojevi dio su nove faze pandemije, ističe australski premijer Scott Morrison.

Scott Gottlieb, bivši ravnatelj američke Agencije za hranu i lijekove, a sada član odbora farmaceutskog diva Pfizera, ustvrdio je da će SAD doživjeti vrhunac zaraze omikronom u idućih nekoliko tjedana, ali i da obične maske pritom neće pružati znatniju zaštitu.

Indija je počela s kampanjom cijepljenja mladih od 15 do 18 godina. U toj je zemlji najbrojnija adolescentska populacija na svijetu.

– Nisam se bojala jer su mi članovi obitelji koji su se cijepili rekli da se nemam čega bojati. Rekli su mi i da ne treba shvatiti da je gotovo. Ljudi su nepotrebno širili lažne informacije i paniku, istaknula je 16-godišnja učanica iz New Delhija, Kashish.

Zasad je samo jedno cjepivo odobreno za osobe od 15 do 18 godina, Covaxin, indijske tvrtke Bharat Biotech, proizvedeno na bazi umrtvljenog pravog virusa. Indija je danas prijavila 33.750 novozaraženih i 123 smrtna slučaja.

Komentari