Državna revizija utvrdila nepravilnosti u poslovanju i financijama Domovinskog pokreta

Pixabay

Državna revizija utvrdila je u Domovinskom pokretu (DP) značajan broj nepravilnosti u poslovanju i financijama u 2021. godini, zbog čega je toj stranci izraženo nepovoljno mišljenje, a cjelokupna dokumentacija o nepravilnostima dostavljena Državnom odvjetništvu (DORH).

Državni ured za reviziju pregledao je financije i poslovanje 53 političke stranke i petoro nezavisnih zastupnika, te je za razliku od prošle godine izrazio jedno nepovoljno mišljenje – DP-u za financijske izvještaje i usklađenost poslovanja.

Revizija je tako utvrdila da DP nije uredno vodio poslovne knjige i financijska izvješća, putni nalozi su isplaćivani bez vjerodostojne dokumentacije, nije vođena evidencija primljenih donacija, a značajni dio od 1,3 milijuna kuna računa za promidžbu ne sadrži podatke iz kojih se može potvrditi jesu li navedene usluge obavljene.

Poslove knjige i financijski izvještaji ne pružaju realnu sliku, prihodi su manje evidentirani za 369.000 kuna, a rashodi za 484.000 kuna, višak prethodne godine nije iskazan, a stanje novčanih sredstava krajem godine evidentirano u poslovnim knjigama i iskazano u financijskim izvještajima više je za 872.419 kuna ili 45,3 posto od stvarnog stanja, otkrila je revizija.



Također, blagajničko poslovanje nije uredno vođeno, popis imovine i obveza nije obavljen u skladu s propisima, financijski plan ne sadrži plan zaduživanja i otplata, iako su u više navrata pozajmljivana novčana sredstva od fizičkih i pravne osobe, te nisu zaključivani ugovori za donacije iznad 5000 kuna.

I lani su u reviziji za 2020. kod DP-a utvrđene značajne nepravilnosti i propusti, zbog čega je Ured dao 27 naloga i preporuka, od kojih gotovo polovica (13) nije provedena, kazala je Josipa Maraković, načelnica Odjela za odnose s javnošću Državnog ureda za reviziju.

Od stranaka s prihodima iznad 100.000 kuna 33 uvjetna mišljenja, 18 bezuvjetnih i jedno suzdržano

Od ostalih političkih stranka koje su u 2021. ostvarile prihode iznad 100.000 kuna 33 su dobile uvjetna mišljenja, 18 bezuvjetnih i jedno suzdržano mišljenje (Demokratski HSS). Za usklađenost poslovanja 39 ih je dobilo bezuvjetno mišljenje, a 13 uvjetno mišljenje.

O financijskim izvještajima i usklađenosti poslovanja nezavisnih zastupnika izražena su četiri bezuvjetna i jedno uvjetno mišljenje (Ermina Lekaj Prljaskaj).

Sva izvješća za 53 političke stranke i petoro nezavisnih zastupnika po ustaljenoj proceduri dostavljena su Saboru i DORH-u.

Osim toga, DORH-u su dostavljene i obavijesti za stranke i nezavisne zastupnike koji u svom poslovanju nisu postupali po Zakonu o financiranju političkih stranaka.

Političke stranke nisu jedine u kojima je obavljena revizija. Državni ured obavio je i reviziju učinkovitosti gospodarenja komunalnim otpadom na području Hrvatske, financijsku reviziju Instituta za oceanografiju i ribarstvo te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kao i devet lokalnih jedinica, dvije neprofitne organizacije (Hrvatski stolnoteniski savez i Javna ustanova Rezervat Lokrum), te jednog trgovačkog društvo u vlasništvu lokalne jedinice (Komunalno Duga Resa).

Radić: Sve su nepravilnosti ispravljene, Domovinski pokret nastavlja dalje

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić poručio je kako tu stranku nije iznenadilo nepovoljno mišljenje Državne revizije za 2021. godinu, te je poručio da su sve nepravilnosti za 2022. ispravljene i Domovinski pokret nastavlja dalje.

– Nas u Domovinskom pokretu nepravilnosti u reviziji nisu iznenadile ni u jednom dijelu toga iskaza, ustvrdio je Radić u priopćenju u povodu izvješća Državne revizije.

Revizija je, naime, zbog velikog broja nepravilnosti u poslovanju i financijama u 2021., toj stranci izrazila nepovoljno mišljenje, a cjelokupna dokumentacija o nepravilnostima dostavljena je Državnom odvjetništvu.

Radić naglašava kako se revizija odnosi na 2021. godinu, u kojoj je Miroslav Škoro podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke.

– Treba naglasiti da tijekom preuzimanja dokumentacije u srpnju 2021. godine nismo zatekli gotovo nikakvu dokumentaciju, bilo je neuredno i vrlo površno vođenje papirologije. Uostalom, po našim saznanjima, institucije ispituju sve to skupa, istaknuo Radić.

Dodao je i kako je dolaskom novog predsjednika i vodstva sve to ispravljeno te ne postoje više nikakve nepravilnosti.

– Ispravili smo sve nepravilnosti za ovu godinu prema uputama Državne revizije i sigurni smo da takvih propusta više neće biti. Domovinski pokret će nastaviti i dalje, jer onaj tko ne zna očistiti u svome dvorištu, neće znati ni u državi, poručio je.

Komentari