Dugotrajne posljedice: Pacijent se s koronavirusom bori nevjerojatnih šest mjeseci

Srdjan Vrancic / CROPIX

Obiteljska liječnica dr. Dijana Ramić Severinac, koja ima ordinaciju u Krapini, ispričala je neobični slučaj 55-godišnjeg pacijenta koji se već šest mjeseci bori s koronavirusom, a priča započinje početkom travnja kada se on telefonski javio i rekao da ima simptome za koje misli da bi mogli biti znakovi korone.

“Slično se osjećala i njegova supruga, a pokazalo se da su oboje pozitivni na koronavirus”, ispričala je za Jutarnji list obiteljska liječnica.

“Nakon četiri tjedna izolacije, ponovo je testiran i bio je negativan. No, ubrzo je došao u ordinaciju i požalio da se ne osjeća dobro, da je stalno umoran, da kad nešto radi brzo se umori, da ga ‘bole pluća’… Učinjen mu je rendgen i vidjelo se da ima upalu pluća”, priča liječnica, dodajući da ju je to šokiralo jer je prošlo gotovo dva mjeseca od prvih simptoma.

Dugotrajne posljedice

Ona potvrđuje sve češće primjere da covid-19 može imati velikih i dugotrajnih posljedica na zdravlje mjesecima nakon što pacijent više nema virus.



No, on nije jedini, jer mnogi, čak i zdravi i mladi ljudi tjednima se, a neki i mjesecima, žale na kronični umor, kašalj, nesanicu, opadanje kose, kratki dah, glavobolje, bolove u mišićima…, zbog čega ne mogu normalno funkcionirati, ali ih se više ne vodi kao Covid bolesnike pa budu s novim dijagnozama izgubljeni u zdravstvenoj administraciji. No, sve je više liječnika koji upozoravaju na tzv. long Covid pacijente, odnosno “dugotrajne kovid pacijente” koji bi morali dobiti upravo takvu dijagnozu, piše Jutarnji.

“Mi zasad u bolnici nemamo takvih podataka jer kad netko više nije pozitivan, nije covid pacijent, kaže prof. dr. Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević”.

Komentari