Eksplozija na Krimu, Ukrajinci navode da su uništeni ruski projektili

Foto: Ministarstvo obrane Ukrajine

U eksploziji na sjeveru anektiranog Krima uništeni su ruski projektili koji su se prevozili željeznicom, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo obrane. Ruski čelnik grada Džankoja rekao je da je to područje napadnuto dronovima. Ukrajina je potvrdila da je došlo do eksplozija, ali nije izričito rekla da stoji iza napada. S ruske strane zasad nema potvrde da su projektili uništeni.

Ako se potvrdi, to bi bio rijedak napad ukrajinske vojske na Krim, koji je aneksiran od 2014. “Eksplozije nastavljaju proces demilitarizacije Rusije i pripremaju ukrajinski poluotok Krim za deokupaciju”, navodi se u priopćenju ukrajinskog ministarstva obrane.

Uništeni projektili Kalibr?

Kijev je objavio da su rakete bile namijenjene ruskoj crnomorskoj floti. “Eksplozija u gradu Džankju na sjeveru privremeno okupiranog Krima uništila je ruske krstareće rakete Kalibr-KN dok su bile transportirane željeznicom”, objavili su. Kalibr su projektili dizajnirani za lansiranje s brodova ruske crnomorske flote, a imaju operativni domet veći od 2500 kilometara na kopnu i 375 kilometara na moru.



Rusi tvrde da se zapalilo nekoliko zgrada

Ihor Ivin, administrator postavljen u Rusiji, rekao je da je 33-godišnji muškarac prebačen u bolnicu nakon što je zadobio ozljedu od šrapnela oborenog drona. Nije spomenuo niti jedan oštećeni vojni cilj. Nekoliko se zgrada zapalilo, a električna mreža je oštećena, citiraju lokalni mediji Ivina. Ruska državna novinska agencija Tass prenijela je Ivinove tvrdnje da su se zapalile kuća, škola i trgovina mješovitom robom.

Ruski dužnosnici na Krimu rekli su da je grad bio meta napada dronom. Sergej Aksenov, guverner Krima kojeg je imenovala Rusija, rekao je da je u blizini Džankoja aktivirano protuzračno oružje, ali nije rekao zašto niti je govorio o krstarećim projektilima. “Krhotine koje su padale ozlijedile su jednu osobu i oštetile kuću i trgovinu”, rekao je Aksenov.

Oleg Krjučkov, savjetnik Aksenova, tvrdi da su dronovi bili natovareni šrapnelima i da su ciljali civilne ciljeve. “Jedan je pao blizu tehničke škole, dok su drugi pali u stambenim područjima”, rekao je.

Rusija je posljednji put okrivila Ukrajinu za izvođenje napada dronovima na Crnomorsku flotu u krimskom lučkom gradu Sevastopolju u listopadu 2022. godine. Tada je rečeno da je devet dronova korišteno u napadu koji je oštetio ratni brod. Ukrajina nije preuzela odgovornost za napad.

Komentari