EPIDEMIJA U HRVATSKOJ U Hrvatskoj 312 novih slučajeva zaraze, tri osobe preminule

U protekla 24 sata zabilježeno je 312 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 2654

Među njima je 211 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata.

Tri su osobe preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 9861 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 183 preminulo, 7024 se oporavilo.



U samoizolaciji je trenutno 9148 osoba.

Do danas je ukupno testirano 165 716 osoba, od toga 3415 u posljednja 24 sata.

U Krapinsko-zagorskoj sedam novozaraženih

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je sedam osoba pozitivnih na koronavirus – 2 s područja Grada Krapine, 2 s područja Općine Đurmanec, 1 s područja Grada Zaboka, 1 s područja Općine Konjščina i 1 s područja Općine Mače.

U istom je razdoblju ozdravila jedna osoba s područja Grada Krapine. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom s područja Krapinsko – zagorske županije je 32.

U Varaždinskoj županiji dva nova slučaja

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom.

Jedan slučaj je povezan sa svadbom od 15.kolovoza, a kod drugog slučaja se radi o bliskom kontaktu prethodno zaražene osobe. U oba slučaja radi se o blažim kliničkim slikama i neće biti hospitalizirani.

U međuvremenu se kod jedne oboljele osobe klinička slika pogoršala te je smještena u Opću bolnicu Varaždin. Broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 59 s obzirom na to da su se dvije osobe oporavile.

Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, objasnio je zašto su od tražili od Nacionalnog stožera da se u toj županiji ograniči broj uzvanika na svadbenim svečanostima ograniči na 100.

“Vidimo da i danas, dva tjedna nakon svadbene svečanosti, još detektiramo covid-19 pozitivne osobe povezane s tim događajem, a koje su u međuvremenu ostvarivale nove kontakte”, kaže Vugrin, dodajući da bim im to omogućilo bržu epidemiološku obradu.

U Karlovačkoj jedan novi slučaj

Karlovačka županija od jučer ima jednu novozaraženu osobu. Riječ je o ženskoj osobi iz Ogulina. Epidemiološka obrada je u tijeku. Čeka se na rezultate još oko 150 uzoraka. U samoizolaciji se nalazi 150 osoba. Hospitalizirane su u OB Karlovac tri osobe.

U Splitsko-dalmatinskoj 110 novih slučajeva

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 846 obrađenih testova danas je 110 novooboljelih osoba pozitivno na koronavirus i to iz Splita 56, Hvara 2, Imotskog 4, Kaštela 9, Makarske 3, Omiša 2, Sinja 5, Solina 8, Suptera 2, Trilja 1, Vrlike 1, Dicma, 1, Dugog Rata 1, Dugopolja 1, Hrvaca 3, Klisa 2, Lovreća 1, Muća 1, Otoka 1, Podbablja 1, Podstrane 1, Runovića 1, Sućurja 1 i Zagvozda 1 osoba.

U Brodsko-posavskoj osam novih slučajeva

Na području Brodsko-posavske županije evidentirano je osam novih slučajeva zaraze. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu: grad Slavonski Brod četiri te po jedna osoba s područja grada Nove Gradiške i općina Oriovac, Garčin i Donji Andrijevci

U Zagrebačkoj osam novih slučajeva

Na području Zagrebačke županije od jučer je evidentirano osam osoba pozitivnih na koronavirus, a dvije osobe su izliječene. Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 132 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 286 osoba, a 11 ih je preminulo.

U Šibensko-kninskoj 11 novih slučajeva

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 11 osoba je pozitivno na koronavirus; četiri osobe iz Šibenika, dvije iz Vodica, po jedna iz Drniša i Knina i tri osobe koje borave u Šibeniku, a prebivalište im je u drugoj županiji.

Riječ je o osobama mlađe, srednje i starije životne dobi i za većinu njih je epidemiološka obrada u tijeku. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 115 aktivnih slučajeva, od kojih se šest osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U Međimurskoj tri nova slučaja

Međimurskoj županiji od 101 testirane, tri osobe pozitivne na koronavirus. Do 11 sati testirano je 119 osoba i uzorci su u obradi. Dosad je ukupno izvršeno 3540 testiranja na virus.

Aktivnih slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2 virus je 30, a 298 osoba je u samoizolaciji (pozitivni na virus i njihovi kontakti).

U Zadarskoj županiji 20 novih slučaja

Na području Zadarske županije 20 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novooboljelih uglavnom je riječ o obiteljskim i prijateljskim kontaktima.

Sedam novozaraženih je s područja grada Zadra, po troje iz općina Kali i Sv. Filip i Jakov, dvoje su iz Bibinja, a po jedno iz grada Benkovca te općina Pakoštane, Stankovci, Sukošan i Zemunik Donji.

U samoizolaciji je 780 osoba, nadzor je istekao za njih 6137, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 245 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 18 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je troje na respiratoru.

U Bjelovarsko-bilogorskoj pet novih slučajeva

Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok se 11 nalaza još očekuje.

Dvije novozaražene osobe kontakti su ranije oboljelih od koronavirusa, dok tri novooboljele osobe nisu kontakti ranije pozitivnih na Ccovid-19 i u tijeku je daljnje epidemiološko istraživanje.

Trenutačno je u županiji 13 aktivnih slučajeva zaraze. U samoizolaciji je u županiji 126 osoba.

U Primorsko-goranskoj 19 novozaraženih

Primorsko-goranskoj županiji je danas 19 novozaraženih. 11 su kontakati od prethodno zaraženih osoba koji su sukladno epidemiološkim smjernicama testirani u samoizolaciji, ostali su kontakti većih okupljanja i povratnici s putovanja i godišnjih odmora.

U Ličko-senjskoj tri nova slučaja

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata tri su novozaražene osobe od covida-19. Sve oboljele osobe su s područja grada Novalje. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Ukupno je oboljelo 58 osoba s područja Ličko-senjske županije, od čega je 18 aktivnih slučajeva, 39 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula.

U protekla 24 h testirana je 31 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 81 osoba.

U Virovitičko-podravskoj tri nova slučaja 

Virovitičko-podravskoj županiji od jučer je novih troje novozaraženih. Izvor zaraze i povećanog broja oboljelih su, kako je rečeno u lokalnom Stožeru, svadbene svečanosti.

Samim time, županijski Stožer je predložio Nacionalnom stožeru ograničavanje broja ljudi na takvim svečanostima do 50.

U Osječko-baranjskoj 9 novih slučajeva

Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirana su 272 uzorka.

Pozitivan nalaz na koronavirus ima devet osoba, od toga sedam iz Osijeka te po jedna osoba iz Đakova i Čepina.

U KBC-u Osijek je hospitalizirano 18 osoba, od kojih su dvije na respiratoru.

Devet novih kontakata je stavljeno u samoizolaciju te se sveukupno u samoizolaciji na području naše županije nalazi 291 osoba.

Policija je samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji i od 16 provjerenih osoba, sve su zatečene na adresi stanovanja i nije utvrđeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije. Nije bilo ni dojava građana o kršenju samoizolacije.

U Zagrebu 93 nova slučaja

U protekla 24 sata u Gradu Zagrebu zabilježena su 93 nova slučaja zaraze koronavirusom, a zbog toga su za 208 osoba izrečene mjere samoizolacije, priopćio je u subotu Nastavni zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) “Dr. Andrija Štampar”.

U protekla 24 sata u NZJZ “Dr. Andrija Štampar” provedeno je 358 testiranja na SARS-CoV-2 od koji su 93 nalaza bili pozitivni.

Od 93 nova slučaja, 14 novooboljelih osoba je za sada negativne epidemiološke anamneze, 37 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba, kod 18 novooboljelih osoba moguće je izlaganje prilikom izlazaka na godišnji odmor (Makarska, Zadar, Vis, Novalja, Bol, Pula), kod 12 osoba epidemiološka obrada je u tijeku, a 12 novooboljeih osoba je iz Bosne i Hercegovone (BiH).

Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na SARS-CoV-2.

Trenutno je u Gradu Zagrebu 629 aktivnih slučajeva i 1534 su aktivne samoizolacije.

U Istarskoj 4 nova slučaja

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je najviše uzoraka briseva od početka epidemije, ukupno 563 uzoraka briseva (383 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih je potvrđeno 4 novozaraženih osoba.

Kod 3 slučaja radi se o osobama iz mjera samoizolacije. Jedna osoba je strani državljanin (Kraljevina Španjolska), a koja iz poslovnih razloga boravi u Istri.

Izliječeno je 6 osoba. Trenutno je 92 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 299 osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 12 novih slučajeva

Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 12 novih pozitivnih osoba na koronavirus (7 osoba iz Vinkovaca, 4 osobe iz Županje i 1 osoba iz Vrbanje – strana državljanka koja se trenutno nalazi u Vrbanji).

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 617, od kojih su 522 osobe izliječene, a 13 je preminulih.

Trenutno je u županiji 16 osoba hospitalizirano zbog koronavirusa.

U protekla 24 sata testirana je 91 osoba, a ukupno je testiranih dosad na području županije 8160.

U samoizolaciji na području županije je 199 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 8 zdravstvenih radnika (2 liječnika, 1 medicinska sestra/tehničar, 2 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 34 radnika (6 liječnika, 16 medicinskih sestara/tehničara, 11 drugih zdravstvenih radnika i 1 nezdravstveni radnik).

U Sisačko-moslavačkoj trinaest novih slučajeva

Sisačko-moslavačkoj županiji je trinaest novozaraženih osoba od covida-19. Sedam osoba je s područja grada Novske te je poznat izvorzaraze. Pet osoba je s područja Kutine te je riječ o oboljevanju unutar krugova obitelji, a zarazili su se od prvooboljelog člana. Jedna osoba je s područja općine Martinska Ves.

Maske i na otvorenom

Odlukom lokalnog stožera civilne zaštite, svi mještani na području Vinice kod Varaždina – a u tom kraju živi nešto više od 3700 ljudi – moraju nositi maske i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Prvi je to takav slučaj u Hrvatskoj od početka epidemije.

Više pročitajte OVDJE.

Nove epidemiološke mjere u četiri županije, prve kreću već od sutra

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je na konfernciji za novinare Nacionalnog stožera kako će pojačane epidemiološke mjere, na temelju prijedloga lokalnih stožera, biti uvedene u Zadarskoj, Bodsko-posavskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Međimurskoj županiji, a u pripremi su i za Varaždinsku.

Kazao je kako Nacionalni stožer uvažava specifičnosti na terenu, a mjere se uglavnom odnose na ograničavanju prisutnosti na svadbenim svečanostima i sprovodima do 50 osoba, na privatnim druženjima na 20, na pojačanu obvezu pridržavanja mjera kod priredbi i drugih okupljanja, na misama i izložbama.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari