NACIONALNI STOŽER U Hrvatskoj 304 novih slučajeva zaraze, dvije osobe preminule

Stožer Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

U protekla 24 sata zabilježena su 304 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 2420. Među njima su 194 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. Dvije osobe su preminule, priopćio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

U Korpivničko-križevačkoj potvrđena dva nova slučaja

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su od pristiglih nalaza potvrđena 2 nova slučaja zaraze koronavirusom, a tri osobe su proglašene zdravima. S današnjim nalazima je ukupno 25 aktivna slučaja na području županije.

Dvije novooboljele osobe su s koprivničkog područja koje su razvile simptome nakon povratka s ljetovanja. U tijeku je daljnja epidemiološka obrada, a trenutno se 112 osoba nalazi u kućnoj samoizolaciji, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

U Varaždinskoj županiji 1 novi slučaj zaraze 

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je 1 novi slučaj zaraze koronavirusom.



Radi se o asimptomatskoj osobi koja je svoju izloženost ostvarila na svadbi 15.08. u okolici Ivanca, a liječit će se kod kuće. Uključujući ovaj posljednji, sa spomenutom svadbom do sada je povezano 23 slučaja zaraze koronavirusom.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji bilježimo ukupno 132 slučaja zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 6 osoba od kojih petero u Općoj bolnici Varaždin, a jedna osoba u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Pod mjerom samoizolacije vodimo 270 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih, priopćili su iz županijskog stožera.

U Dubrovačko-neretvanskoj zabilježeno 9 novih slučajeva

Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 9 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 5 ženskih osoba iz Dubrovnika od kojih je jedna osoba kontakt prethodno zaraženog slučaja.

Iz Dubrovnika je zaražena i jedna muška osoba te također po jedan muškarac iz Metkovića, Kule Norinske i Konavala.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 6 osoba pozitivnih na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 8927 uzoraka.

U samoizolaciji se nalazi 353 osobe, a u posljednja 24 sata nisu utvrđeni slučajevi kršenja mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 62 slučaja kršenja samoizolacije, priopćio je županijski stožer.

U Zagrebačkoj županiji 14 novih slučajeva

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka, 27.08.2020. do 11:00 sati evidentirano je 408 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o četrnaest osoba više, a osam je osoba izliječeno.

U Karlovačkoj dva nova slučaja

Karlovačkoj županiji, u posljednja 24 sata od 45 pristiglih nalaza imamo 2 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Riječ je o 2 ženske osobe iz Ogulina koje su bliski kućni kontakti već prije oboljele osobe koje su bile u samoizolaciji. U OB Karlovac hospitalizirane su 3 osobe, poručili su iz županijskog stožera civilne zaštite.

U samoizolaciji se nalazi 164 osoba. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 167 osoba i trenutno imaju 36 aktivnih slučajeva.

Inspekcijski nadzori SCZ Karlovac: Područje grada Ogulina- 1 hotel, 1 ljekarna, 4 ugostiteljska objekta, FINA, 1 trgovina, 1 pekara, 1 trgovački centar.

U Splitsko-dalmatinskoj 109 novih slučajeva

Splitsko-dalmatinskoj županiji danas je 109 novih slučajeva zaraze. Od toga je 49 iz Grada Splita, rečeno je na konferenciji za novinare splitskog stožera.

Novooboljeli su iz Splita 49, Hvara 4, Imotskog 3, Kaštela 5, Makarske 7, Omiša 1, Sinja 6, Solina 8,Starog Grada 1, Trilja 1, Vrlike 1, Dicma 4, Dugopolja 1, Hrvaca 3, Podgore 1, Podstrane 2, Prološca 4, Pučišća 2, Runovića 1, Segeta 1, Šestanovca 1, Tučepi 1, Zmijavaca 1 i Ciste Provo 1 osoba.

Od 109 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 34 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1376 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 41 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru.

U Brdosko-posavskoj 12 novih slučajeva

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 12 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te dodatna 2 slučaja osoba koje imaju prebivalište u drugim županijama.

Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Nova Gradiška (4), općina Rešetari (3), grad Slavonski Brod (2) te po 1 osoba s područja općina Staro Petrovo Selo, Bukovlje i Gornja Vrba.

U Zagrebu 68 novih slučajeva

U Zagrebu  u Zavodu Andrija Štampar je u posljednja 24 sata testirano 336 osoba, od čega je 68 pozitivnih. Trenutno su aktivna 574 slučaja koronavirusa.

Od 68 pozitivnih, 34 su kontakti ranije pozitivnih, 15 osoba se zarazilo na godišnjim odmorima, a za njih 10 je nejasna anamneza. Četri slučaja su u obradi, a pet je uvezenih iz BiH.

Nema novih slučajeva u Bjelovarsko-bilogorskoj

Do sada nema potvrđenih novih slučajeva zaraze koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Čekaju se nalazi za 52 osobe.

Trenutno je u županiji 11 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom budući da su se dvije osobe oporavile i skinute su s evidencije oboljelih. U samoizolaciji su 133 osobe.

Poštujmo i dalje sve propisane mjere, održavajmo osobnu higijenu ruku i držimo propisanu distancu, poručili su iz županijskog stožera civilne zaštite.

U Šibensko-kninskoj osam novih zaraženih

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije osam osoba oboljelo je od zarazne bolesti covid-19; četiri osobe su iz Šibenika, dvije iz Vodica, jedna iz Drniša i jedna iz Skradina. Većina novooboljelih je mlađe životne dobi i kontakti su ranije oboljelih.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 501 osoba i svi su kontakti oboljelih. U posljednja 24 sata uzorkovano je 239 uzoraka za testiranje na virus SARS-CoV-2. Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti covid-19 liječi se pet osoba.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 117 aktivnih slučajeva oboljenja od covida-19, priopćio je županijski stožer.

U Zadarskoj županiji 14 novih slučajeva

Na području Zadarske županije 14 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novooboljelih osoba u najvećoj mjeri riječ je o obiteljskim kontaktima te mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju. Četvero novozaraženih je iz grada Zadra, po troje iz općina Sukošan i Sv. Filip i Jakov, dvije su osobe iz općine Galovac, a po jedna iz općina Bibinje i Tkon.

U Primorsko-goranskoj 16 novih slučajeva

Primorsko-goranskoj županiji danas je 16 novozaraženih osoba, 11 povratnika s godišnjih odmora i pet kontakata prethodno zaraženih osoba. Jedna od ovih osoba je hospitalizirana. Sedmero je ljudi ozdravilo.

U Vukovarsko-srijemskoj šest novih slučajeva

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 6 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (1 osoba iz Vinkovaca, 1 osoba iz Gradišta, 1 osoba iz Vrbanje, 1 osoba iz Babine Grede i 2 osobe iz Županje), a 1 osoba je preminula.

U Ličko-senjskoj nema novih slučajeva

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba od covida-19.

Ukupno su oboljele 53 osobe od covida-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 13 aktivnih slučajeva, 39 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula.

U protekla 24 sata testirano je 39 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 89 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije “COVID 19” kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

U Osječko-baranjskoj dva nova slučaja 

Samo dva pozitivna nalaza od ukupno 256 testiranih uzoraka u zadnja 24 sata dobra je vijest jer se radi o trendu smanjenja dnevnog broja zaraženih koronavirusom na području Osječko-baranjske županije. Jedna novozaražena osoba ima prebivalište na području Đakova, a druga Valpova. Nažalost, u Kliničkom bolničkom centru Osijek preminula je jedna hospitalizirana osoba (muškarac, s prebivalištem u Osijeku, rođen 1956. godine, imao je više kroničnih oboljenja).

U Istarskoj pet novozaraženih

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 420 uzoraka briseva (225 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih je potvrđeno 5 novozaraženih osoba.

Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna covid-19 pozitivna osoba, strani državljanin, 1933. godište, radi drugih zdravstvenih tegoba.

U Požeško-slavonskoj županiji šest novih slučajeva

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 38 slučaja zaraze koronavirusom (covid-19), 36 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 2 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 247 osoba, a ukupno je testirano 5372 osobe. Na posljednjem testiranju bilo je 116 uzoraka, od kojih su 6 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

U Sisačko-moslavačkoj deset novih slučajeva

Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan deset je novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19.

Šest osoba je s područja grada Novske, jedna osoba s područja grada Popovače, jedna osoba s područja općine Hrvatska Dubica, jedan osoba s područja grada Siska i jedna osoba s područja grada Petrinje, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

U Virovitičko-podravskoj tri nova slučaja, među njima i tromjesečno dijete

Tri nova pozitivna slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su u četvrtak u Virovitičko-podravskoj županiji, izvijestio je tamošnji Stožer civilne zaštite, navodeći da zbog pritiska na laboratorije čekaju rezultate za osobe koje su testirane još u utorak i nedjelju.

Među novooboljelima je tromjesečno dijete čiji je izvor zaraze veće zajedničko okupljanje. Zaraženi su također osoba koja je kontakt oboljele osobe te mlađa djevojka, a riječ je o blažim simptomima.

Stožer objašnjava da je riječ je o rezultatima testiranja uzoraka poslanih na analizu još u utorak.

Rezultati testiranja kasne zbog velikog pritiska na laboratorije gdje pristižu uzorci od turista, radnika iz inozemstva, povratnika s godišnjeg odmora i pacijenata.

U utorak su poslana 63 uzorka s područja Virovitičko-podravske županije od kojih za sedam još nisu pristigli podaci.

“Nažalost, još uvijek čekamo i rezultate za 14 osoba koje su testirane još u nedjelju”, navodi se u priopćenju Stožera Civilne zaštite.

Od početka pandemije na području Virovitičko-podravske županije zaražena je 51 osoba, 32 su ozdravile, a jedan je muškarac preminuo.

Šostar: U Zagrebu danas očekujemo isti broj zaraženih kao i jučer

U Gradu Zagrebu u srijedu je od 1000 testiranja zabilježeno 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji je 119 osoba.

Danas očekujemo otprilike isti broj kao jučer, a mislim da će do kraja tjedna ovaj broj polako početi padati, rekao je Zvonimir Šostar iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u razgovoru za HRT.

Igor Štagljar: Očito je ‘vrag uzeo šalu’, moramo mijenjati puno toga želimo li jesen dočekati sa što manjim brojem

Molekularni biolog Igor Štagljar komentirao je porast broja zaraženih koronavirusom, kojih je u srijedu u Hrvatskoj bilo 358.

“Očito je “vrag uzeo šalu” i moramo iz korijena mijenjati puno toga želimo li jesen dočekati sa što manjim brojem aktivnih slučajeva. Dobra je stvar među ovim lošim vijestima danas, da je većina zaraženih, da se radi o mlađima i što su žarišta vezana uz bavljenje sportom.

Stoga sam mišljenja da su ove nove mjere koje je donio Stožer prijeko potrebne kako bi se suzbilo daljnje širenje virusa, a kako virus ne bi zahvatio stariju populaciju te osobe s imunokompromitiranim imunološkim sustavom. Postavlja se logično pitanje, nismo li predugo čekali s donošenjem ovakvih mjera. Mi imamo sada jedan od najvećih postotaka testova pozitivnih na covid-19 u Europi”, rekao je Igor Štagljar za HRT.

Komentari