Epidemiologinja: Kod cijepljenih je klinička slika jako blaga kad se zaraze

Ilustracija Foto: Profimedia

Istra je u proteklih nekoliko mjeseci bila županija s najboljom epidemiološkom slikom u zemlji. Epidemiologinja Jasna Valić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije komentirala je to je li današnjih 15 novozaraženih znak za uzbunu.

“Ako usporedimo ovaj trenutak s prošlom godinom, možemo reći da je jako pozitivna stvar to što imamo cjepivo. To je donijelo veliko olakšanje u naše živote, svi koji su se cijepili to sami osjećaju. Cijepljene osobe uglavnom ne obolijevaju, a ako i obole, to je jedan jako mali postotak. Klinička slika tada je jako blaga. Cijepljenje je zaštitilo živote naših najstarijih, to je jako važno”, rekla je Jasna Valić za HRT.

Istaknula je da u Istarskoj županiji boravi vrlo velik broj gostiju, a uz to cirkulira delta-soj koronavirusa, koji je veoma zarazan, ali nema žarišta zaraze.

“U Istarskoj županiji boravi više od 200 tisuća gostiju, a tamo je 200 tisuća stanovnika”, istaknula je.



Osvrnula se na 15 novozaraženih u utorak te rekla kako nema većeg žarišta zaraze, a novi slučajevi su u obiteljima.

“Moram reći da su svi veliki događaji koji su tijekom ljeta organizirani, organizirani u skladu s epidemiološkim mjerama i nije bilo događaja u smislu pojave većeg broja oboljelih. Međutim, slijedi nam zima i školska godina, grupiranje ljudi gdje će virus, po prirodi stvari, imati prilike više prelaziti sa zaraženih na nezaražene”, naglasila je Jasna  Valić.

Dodala je kako su maske jako dobro sredstvo za prevenciju ove bolesti, pokazalo se mnogo puta.

“Distanca isto tako – virus mora prijeći dva metra da bi došao do nezaraženog. Dakle, koristeći sve te mogućnosti, mi možemo spriječiti njegovo širenje. A što nas dalje čeka, to ćemo tek vidjeti”, zaključila je za HRT.

Komentari