Epidemiologinja o cjepivu Johnson&Johnson: Jako je dobro. Učinkovito je i protiv novih varijanti koronavirusa

screenshot

Koje su još prednosti i mane cjepiva Johnson&Johnson koje se daje u jednoj dozi, u odnosu na druga cjepiva. O pojedinostima četvrtog odabranog cjepiva više je rekla epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović.

Petrović kaže da je to jako dobro cjepivo. “Učinkovitost je oko 65 posto, ali ta učinkovitost raste što se tiče sprečavanja teških oblika bolesti”, kazala je te istaknula kako je rađeno u vremenu kad su već došle nove varijante koje su zaraznije i pokazalo se da štiti i protiv njih.

Još se ne zna kada bi cjepivo trebalo stići u Hrvatsku.

“Na razini EU smo imali plan da će stići po odobrenju, već u travnju, ali nemamo konkretne termine ni količine za prvu isporuku”, kazala je.



Cijepljenje AstraZenecinim cjepivom danas je obustavljeno u više europskih država. Doktorica Petrović kaže da to građanima nije drago čuti, ali je naglasila da je prije nekoliko sati Europska agencija za lijekove (EMA) objavila preliminarnu ocjenu da nema uzročno-posljedične veze cjepiva i smrti pacijenta u Austriji.

“Sva ograničenja koja jesu po državama bile su prije nego je EMA donijela svoje mišljenje”, istaknula je.

Komentirala je i rusko cjepivo Sputnjik V. Kaže da se radi o jako dobrom cjepivu, ali kada se ide u postupak odobravanja gledaju se drugi elementi ne samo djelotvornost, a EMA zasad nema dovoljno podataka, prenosi Dnevnik.hr.

Komentari