Epidemiologinja objasnila kada je cijepljenje neuspjelo, evo koliko je takvih slučajeva u Hrvatskoj

Ilustracija Foto: Pixabay

Epidemiologinja HZJZ-a Sanja Kurečić Filipović komentirala je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj te objasnila kada se cijepljenje smatra neuspjelim. 

“Uspoređujući ovaj tjedan s tjednom prije, oko dva posto je manje novozaraženih osoba, ali ukupno gledajući brojke su i dalje visoke. Ne može sa sigurnošću reći što je pred nama i hoće li brojke padati”, rekla je za Dnevnik HTV-a.

Dodala je kako se sljedeći tjedan planira preko 95 tisuća doza Pfizerovog cjepiva, preko 21 tisuću doza Modernina cjepiva, također se očekuje i AstraZenecino cjepivo u dozama od preko 140 tisuća.

Trebalo je doći i 12 tisuća doza prve isporuke cjepiva Johnson&Johnsona, ali oni su, kako navodi, smanjili isporuku na šest tisuća doza.



Na preko 700 tisuća doza cjepiva samo je kod 58 osoba zabilježena zaraza

Komentirala je i slučaj da je potpredsjednik Vlade Boris Milošević pozitivan na koronavirus, iako se cijepio dvjema dozama Pfizerova cjepiva, rekavši kako je to za njih očekivana pojava.

“Naravno, očekivana u manjim brojkama kakve do sada i viđamo. Naime, na preko 700 tisuća doza cjepiva utrošenih do sada u Hrvatskoj, samo je 58 osoba kod kojih je zabilježeno da su nakon primitka dviju doza bili laboratorijski potvrđeni PCR-om ili su razvili blage simptome”.

Ističe kako je to vrlo mala brojka na ukupan broj utrošenih doza i to je nešto što nazivaju neuspjehom cijepljenja.

“Možemo ga računati negdje nakon dva tjedna od primitka obje doze. Ako se to doista dogodi, to prijavljujemo na obrascu za nuspojave kao neuspjeh cijepljenja. Znamo da cjepiva nisu 100 posto učinkovita i da možemo računati na takve slučajeve”.

Navodi kako od sutra počinje cijepljenje u tvrtkama.

“Djelomično smo već u petak započeli s cijepljenjem turističkih djelatnika u Dubrovniku, krenuli smo i s cijepljenjem sigurnosnih službi – vojske, MUP-a. Nastavit ćemo s procjepljivanjem tih kategorija službi, ali isto tako tu će se uvrstiti i vatrogasci”.

Poručila je da ono što i dalje gledaju kao prioritetno cijepljenje, a tiče se radnika organizacija, jesu prosvjetni i turistički djelatnici.

Komentari